Actual

Ziua de 3 septembrie aduce bani serioși pentru elevii români! Ce burse vor primi aceștia

cand-vor-avea-vacante-elevii elevilor le place școala
sursă foto:aconomica.net

O hotărâre deja apărută în Monitorul Oficial arată faptul că toate bursele pe care elevii români le încasează vor fi majorate semnificativ, iar școlarii din învățământul gimnazial și liceal vor beneficia de sume mai mari începând cu data de 3 septembrie, zi care reprezintă și prima zi de școală din anul școlar 2023 – 2024.

Toate categoriile de burse încasate de elevi vor fi acum finanțate de stat. Acest lucru înseamnă cu bursele școlarilor nu vor mai depinde de instituția administrativ-teritorială, și fiecare școală sau liceu din țară ar urma să ofere burse egale.

Bursele sociale, bursele tehnologice dar și bursele de merit vor avea valori modificate, iar elevii care sunt olimpici pot încasa lunar chiar și 1.000 de lei. Însă este important de notat că bursele elevilor olimpici sunt prezente de anul acesta cu un nou nume, și sunt denumite în regulament ca fiind „burse de excelență”.

 Câți bani primesc elevii

Ajutorul social lunar va crește de la 200 de lei la 300 de lei. Potrivit metodologiei-cadru, este vorba despre un tip de sprijin pentru elevii care provin din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic, din grupuri vulnerabile sau care au afecțiuni medicale specifice, în scopul încurajării participării acestora la activitățile educaționale și a prevenirii abandonului școlar.

De asemenea, bursa tehnologică lunară va fi de 300 de lei. Acest tip de ajutor monetar pentru elevi este un fel de recompensă pentru elevii care urmează învățământul tehnologic în conformitate cu liniile directoare ale metodologiei-cadru și în concordanță cu obiectivele Ministerului Educației.

În plus, în noua metodologie-cadru este specificat faptul că începând din anul școlar 2023 – 2024, bursele de performanță, care valorau până acum 500 de lei, și cea de studiu, care valora 150 de lei, vor dispărea, iar elevii care beneficiau înainte de aceste burse, nu le vor mai încasa.

Până la momentul actual, bursele de performanță erau încasate de elevii olimpici și cea de studiu se acorda școlarilor care aveau o medie generală a anului școlar anterior de cel puțin 7,50, și până la 9.50, și care nu aveau cumulat în anul școlar curent mai mult de 20 de absențe.

 Aceste burse vor fi înlocuite

Cu toate acestea, bursele pentru realizări olimpice vor fi acordate elevilor olimpici în continuare, deși acestea ar urma să poarte un nume diferit față de cum erau cunoscute până la acest moment. Valoarea burselor de excelență olimpică I se bazează pe salariul minim brut pe țară, care este de 3.000 de lei în acest an, și se acordă elevilor de liceu care se clasează pe locul I sau II la concursurile școlare naționale sau internaționale, potrivit RomâniaTV.

Cea de-a doua bursă de excelență olimpică are o valoare lunară de 700 de lei. Această categorie de burse este oferită elevilor de gimnaziu și liceu care se clasează pe locurile I, II sau III la olimpiadele școlare naționale patronate și organizate de Ministerul Educației.

Legislația prevede că fondurile alocate pentru bursele studențești nu sunt impozabile și nu sunt incluse în venitul mediu net lunar pe familie care trebuie obținut pentru a beneficia de venitul minim garantat și de alte prestații sociale.