Social

100,000 de elevi excluși de pe listele pentru ajutorul de 500 de lei! Ce se ascunde în spatele deciziei?

Tichete educationale tichetele educaționale sursa foto romaniatv.net
sursa foto RTV

Un număr de 100,000 de elevi vor fi excluși de la primirea tichetelor în valoare de 500 de lei pentru achiziționarea rechizitelor în deschiderea anului școlar, deoarece demersurile de simplificare a programului voucherelor, inițiate anterior de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, nu au fost încă puse în practică.

Tichetele educaționale, cunoscute și ca „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional,” conform Ordonanței de Urgență nr. 133 din 7 august 2020, sunt mijloace electronice cu o valoare nominală de 500 de lei fiecare. Acestea sunt furnizate în scopul de a ajuta la acoperirea costurilor legate de materialele școlare și sunt destinate unui total de 300,000 de preșcolari și elevi.

Când va fi implementat programul?

În anul de învățământ 2023-2024, va fi implementat un program care vizează distribuirea tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei, adresate unui grup de 300,000 de preșcolari și elevi care se află în situații vulnerabile din punct de vedere social. Această informație a fost oficial comunicată printr-un comunicat emis de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, conform răspunsului primit de Edupedu.ro.

Sunt alocate 4 miliarde de euro

Din bugetul total de 4,15 miliarde de euro alocat Programului Incluziune și Demnitate Socială pentru perioada 2021-2027, cea mai mare sumă (980 milioane de euro) este direcționată către măsuri destinate categoriilor de preșcolari și elevi, mame cu nou-născuți și persoane din grupurile defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare de bază.

În cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială, suma alocată pentru sprijinirea copiilor din familii defavorizate prin intermediul tichetelor sociale electronice se ridică la aproximativ 120 de milioane de euro, pentru o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027).

Ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o singură tranșă în fiecare an școlar, rămâne destinat achiziționării de rechizite școlare și îmbrăcăminte. Grupul țintă al acestei măsuri este constituit din aproximativ 300,000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși în instituții de învățământ de ciclu primar și gimnazial.

În prezent, programul se află în proces de elaborare în cadrul departamentului specializat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar toate detaliile referitoare la cuantumul sprijinului, criteriile de eligibilitate și rolul instituțiilor în cadrul acestui program vor fi finalizate. Pentru viitoarea schemă de acordare a sprijinului prin tichete educaționale, se dorește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin intermediul digitalizării și a interoperabilității bazelor de date ale instituțiilor implicate. Toate informațiile legate de tichetele educaționale finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 vor fi comunicate odată ce mecanismul de acordare va fi stabilit, conform b1tv.ro.