International

Ziua de 9 mai, măsuri sporite de securitate în Berlin. Risc de violențe între manifestanții extremiști ruși și ucraineni

miting

Autoritățile din Germania sunt în alertă în aceste zile, perioadă în care vor avea loc mai multe manifestații cu ocazia zilei de 9 mai, ziua în care a capitulat cel de-al treilea Reich. Locurile vizate de către măsurile sporite de securitate ale poliției sunt monumentul armatei sovietice din Tiergarten, lângă emblematica Poartă Brandeburg şi în parcul Treptow.

Ziua de 9 mai, măsuri sporite de securitate în Berlin. Risc de violențe între manifestanții extremiști ruși și ucraineni

Potrivit informațiilor oferite de către autoritățile germane, până în acest moment au fost anunţate peste 50 de mitinguri pentru duminică şi luni, mare printre dintre ele fiind organizate de grupuri proruse şi de extremă dreapta.

Poliţia berlineză a interzis în circa 15 puncte ale capitalei, inclusiv la monumentele comemorative, expunerea de simboluri militare şi de steaguri ruse sau ucrainene, pentru a evita provocările. Totuşi, în alte locuri publice, arborarea de drapele ucrainene în aceste două zile este „permisă în principiu”, a anunţat poliţia.

Anunţul vine după un protest din partea ambasadorului Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, care a cerut autorităţilor să revoce restricţiile pentru aceste două zile.

„(…) Această decizie scandaloasă (a poliţiei berlineze) trebuie REVOCATĂ”, scrisese Melnik pe Twitter, potrivit dpa.

Reamintim că au fost impuse interdicții cu privire la aducerea steagurilor Rusiei și Ucrainei, precum și a oricăror alte simboluri, la acțiunile de aniversare a 77 de ani de la victoria din cel de-al Doilea Război Mondial. Interdicția se aplică panglicilor Sf. Gheorghe și altor simboluri, inclusiv literele „Z” și „V”, folosite de Kremlin și trupele ruse în timpul invaziei militare a Ucrainei.

Decizia a fost luată din cauza sensibilității subiectului și pentru a evita provocări, au spus autoritățile germane.

„Actul de amintire, precum și respectul pentru memoriale și monumente, trebuie păstrate pe fundalul actualului război agresiv al Rusiei în Ucraina… Războiul nu trebuie să ducă la conflicte sau dispute la Berlin care să depășească discursul democratic”, a declarat poliția de la Berlin.

Cel mai probabil, remarcă jurnaliștii germani, autoritățile se tem de un conflict între ucraineni și ruși, astfel că au fost interzise și steagurile Rusiei, URSS sau orice simbol rusesc care are legătură cu Rusia sau cu republicile autonome Luhansk, Donețk sau Crimeea.

De asemenea, au anunțat autoritățile de la Berlin, este interzis să „cante și să cânte marșuri sau cântece militare rusești/ucrainene”.

6.000 de agenți vor fi pe străzile Berlinului cu ocazia zilei de 9 mai

Duminică seara, cancelarul german Olaf Scholz se va adresa naţiunii într-un mesaj televizat, conştient că în acest an manifestările vor avea un caracter „foarte special”, au anunţat vineri surse din guvernul de la Berlin.

Pentru luni a fost pregătit un dispozitiv special de poliţie în contextul convocării unui marş care va porni de la cele două tancuri T.34 integrate în monumentul din Tiergarten şi până la statuia impunătoare, de 30 de metri, a unui soldat sovietic cu sabia coborâtă şi sub picioarele căruia se află o svastică tăiată de el, în parcul Treptow.

„Nimeni nu trebuie să-şi declare solidaritatea cu regimul criminal al (preşedintelui rus) Vladimir Putin”, a declarat ministrul de finanţe Christian Lindner ediţiei de sâmbătă a cotidianului Neue Osnabrücker Zeitung.

În bătălia pentru Berlin și-au pierdut viața peste 80.000 de soldați ruși.