International

Ziua de 9 mai, sărbătoare națională în Rusia. Putin încearcă prin Parada Victoriei să ascundă eșecul și crimele din Ucraina

parada

Astăzi se împlinesc 77 de ani de la victoria Uniunii Sovietice în fața Germaniei, în cel de Al Doilea Război Mondial. Principalul punct de interes al zilei este reprezentat de Parada Victoriei, care a început la ora 10:00 (ora Moscovei), într-o atmosferă de mare sărbătoare cu ocazia uneia dintre cele mai importante zile din calendarul rusesc. Diferența față de anul trecut este marcată de războiul aflat în desfășurare în acest moment, chiar împotriva țării vecine, Ucraina.

Ziua de 9 mai, sărbătoare națională în Rusia. Putin încearcă prin Parada Victoriei să ascundă eșecul și crimele din Ucraina

Parada dedicată Zilei Victoriei Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste, în al Doilea Război Mondial, a început la ora locală 10:00, sub coordonarea ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu. Ziua Victoriei a fost instituită prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 8 mai 1945 pentru a marca „sfârşitul victorios al Marelui Război Patriotic al poporului sovietic împotriva invadatorilor nazişti şi victoriile istorice ale Armata Roșie, care a culminat cu înfrângerea completă a Germaniei naziste”. În perioada post-sovietică, a fost confirmată de Legea federală nr. 32-FZ denumită „Zilele de glorie militară și de date memorabile în Rusia” din 13 martie 1995, potrivit informațiilor evz.ro.

Kremlinul a respins ca fiind absurde informațiile potrivit cărora s-ar putea folosi de ocazie pentru a declara oficial război Ucrainei, sau chiar Occidentului, și ar anunța mobilizarea generală pentru a-și reface armata epuizată.

Sondajele de opinie sugerează că Putin are un sprijin popular masiv, însă aceste informații ar trebui interpretate cu mare atenție, având în vedere propaganda la care sunt supuși cetățenii ruși.

Experții militari internaționali afirmă că Vladimir Putin încearcă să maschează un eșec neașteptat pentru Kremlin pe frontul din Ucraina și acuzațiile de crime de război comise de soldații ruși.

Potrivit Kremlinului, ceremonii au loc în 28 de orașe, cu participarea a 65.000 de oameni, 2.400 de tancuri și echipamente militare și 400 de aeronave. Militarii ruși afișează semnul ”Z” simbol al invaziei declanșate de Putin în Ucraina, la 24 februarie, asociat de mulți cu simbolul nazist.

Discursul lui Vladimir Putin în Piața Roșie

Vladimir Putin a declarat cu ocazia zilei de 9 mai, că s-a iscat un sentiment de rusofobie în lume:

„Voi luptați în Donabs pentru siguranța țării noastre, a Rusiei. Am fost nevoiți să începem această operațiune, pentru că NATO a ajuns la granițele noastre. Dragi prieteni ai Rusiei, dragi veterani, tovarăși militari vă felicităm cu ocazia Zilei Victoriei în Războiul pentru apărarea patriei Ziua Victoriei este sacră pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru. Suntem vigilenți pentru a limita pierderile. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători. SUA, în special după colapsul URSS, a început să vorbească despre exclusivitatea sa. Rusia nu va renunța niciodată la dragostea pentru țara mamă, pentru tradițiile noastre și pentru strămoșii noștri. Vestul a început să anuleze aceste tradiții. Veteranii americani care au vrut să vină la Parada din Moscova au fost  împiedicați.  S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Nu vom uita niciodată lecțiile din cel de-al doilea Război Mondial și ne vom aminti mereu de cei care s-au sacrificat”, a spus Vladimir Putin.

„Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Volodimir Zelenski cu ocazia acestei zile

Volodimir Zelenski a reamintit de agresiunea Rusiei în Ucraina, într-o zi în care sunt comemorate victimele celui de-Al Doilea Război Mondial, sacrificiu făcut pentru eliberarea țării, în opoziție puternică cu ceea ce se întâmplă în prezent:

„Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina și întreaga lume liberă îi vor reaminti. Pentru ca nimeni să nu uite, pentru ca acele cuvinte foarte importante – „să nu se mai repete niciodată” – rostite în toată lumea liberă în fiecare an, în zilele de pomenire a victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial, să-și recapete din nou greutatea. Sunt sigur că Ucraina a arătat că este deja o membră cu drepturi depline a lumii libere și a unei Europe unite. Este în contrast evident cu singurătatea Moscovei în rău și în ură. Armata rusă nu ar fi ea însăși dacă nu ar ucide în ajunul unor zile importante pentru orice european”.

Volodimir Zelenski a vorbit despre „bombardamentele violente” din mai multe regiuni ucrainene, dintre care unul s-a soldat cu moartea a 60 de persoane într-o şcoală din est.

Potrivit armatei Ucrainei, pierderile Rusiei în războiul din Ucraina sunt uriașe: peste 25.500 soldați uciși, capturați sau răniți.