International

Zona euro a intrat în recesiune tehnică! Previziunile sunt cam sumbre

Euro, sursa foto Mesagerul de Bistrita ajutor de stat
sursa foto Mesagerul de Bistrita

Zona euro intră oficial în recesiune tehnică, după ce economia s-a contractat cu 0,1 procente pentru al 13-lea trimestru consecutiv.

Germania a contribuit negativ la această situație, odată ce economia acestei țări a scăzut cu 0,3 procente. Alte țări, precum Polonia, Portugalia, Italia sau Spania, au avut la rândul lor creșteri.

Lucrurile se văd ciudat de altfel în Spania, unde turismul a avut cea mai puternică revenire dintre toate sectoarele și anunță și acum un an foarte bun…

Cam ca în pandemie

Eurostat revizuiește propria previziune de acum două luni cu 0,2 în minus. Acele cifre ar fi însemnat că recesiunea tehnică este evitată. Iată că la recalculare, economia țărilor cu monedă euro a scăzut cu o zecime de punct, ceea ce înseamnă intrarea în această categorie negativă.

Ultima situație similară a fost în 2020, când, din cauza măsurilor restrictive impuse de pandemie, economia euro a fost puternic lovită. Raportul prezintă situația și pentru întreaga Uniune Europeană. Aceasta va avea o creștere de 0,1, confirmând astfel previziunile și evitând recesiunea.

Pentru fiecare țară în parte situația este diferită. Sunt țări care au avut creștere economică, iar altele care au intrat și ele în recesiune.

Creșteri, scăderi

Printre acestea din urmă este remarcată Germania, care a avut o cădere de 0,3 procente, iar printre țările care au avut o evoluție pozitivă, Polonia este de departe cel mai puternic stat, cu o creștere de 3,8 procente. Tot creștere a avut și Portugalia – 1,6%, Croația – 1,4, Italia – 0,6, Belgia și Spania – 0,5. România a avut 0,1 procente. Toate aceste sunt cifre care reflectă creșterea trimestrială.

Situația se schimbă atunci când sunt analizate creșterile interanuale ale PIB-ului. Spania este lider – cu 3,8%, urmată de Cipru – cu 3,4. Cifrele bune ale Spaniei au fost remarcate de reprezentanții țărilor UE atunci când a fost prezentat raportul. Este apreciată strategia economică aplicată pe timp de criză, în special măsurile de sprijinire a economiei.

Printre acestea, subvenționarea combustibilului și a curentului electric pentru foarte multe domenii de producție este cea mai lăudată, dar și implementarea „excepției iberice” și reducerea TVA-ului pentru alimente sunt văzute ca o sursă pentru această creștere.

În plus, turismul spaniol a avut cea mai puternică revenire dintre toate sectoarele și anunță un an extraordinar. Pentru Regatul Iberic, perspectivele sunt la fel de bune ca cifrele prezentate. În raportul publicat ieri, OCDE prevede pentru Spania o creștere economică la final de an de 2,1%.