Sănătate

Zona Zoster. Tot ce trebuie să știm despre această boală

Zona Zoster. Tot ce trebuie să știm despre această boală
desprecopii.com

Zona Zoster este o afecțiune care se manifestă ca o erupție cutanată. Din punct de vedere etimologic, denumirea provine din greaca veche, unde „zoster” înseamnă cingătoare sau bandă, ceea ce indică modul de distribuție a erupției cutanate (aspect liniar pe traseul unui nerv).

Care sunt cauzele apariției Zonei Zoster și ce poate determina?

Potrivit informațiilor precizate pe reginamaria.ro:

 • Zona Zoster este cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, același virus care determină varicela
 • Nu poți face zona zoster dacă nu ai avut varicelă, însă oricine care a avut varicelă poate să facă zona zoster
 • În cazuri rare, zona zoster poate provoca orbire și surditate, iar persoanele în vârstă și cele cu imunitatea scăzută sunt cel mai afectate.
 • Majoritatea adulților au avut varicelă în copilărie, înainte de apariția în anii ‘90 a vaccinului varicelic, care protejează acum împotriva vărsatului de vânt.
 • După ce manifestările de varicelă dispar la copil, virusul va rămâne pentru totdeauna în organism, la nivelul sistemului nervos. Prezent în organism, timp de zeci de ani, virusul va fi în stare inactivă.  La un moment dat, mai târziu în viață, virusul se va reactiva și va determina apariția zonei zoster.
 • Zona zoster apare și la pacienții cu HIV/SIDA sau cancer și este mai sever la pacienții imunocompromiși.
 • Mult mai rar, comparativ cu adulții, și copiii pot face zona zoster, în special dacă au avut varicelă în primul an de viață sau dacă mama a avut varicelă în ultima perioadă a sarcinii. La copii, însă, forma de boală este una ușoară.

Care este simptomatologia Zonei Zoster?

 • Debutul Zonei Zoster constă într-o senzație de arsură, mâncărime sau cu o durere acută într-o anumită zonă a pielii, localizată doar pe o jumătate a toracelui, abdomenului sau feței, sau pe o porțiune a brațului sau membrului inferior.  Potrivit specialiștilor, în acest stadiu, când erupția caracteristică nu a apărut încă, durerea poate fi confundată cu durerea din alte afecțiuni la nivelul inimii, plămânilor sau rinichilor.
 • Pielea poate deveni atât de sensibilă, încât pacientul poate să nu mai suporte atingerea sau frecarea cu hainele.
 • După aproximativ 5 zile, pielea devine roșie și ușor în relief.
 • După alte 3  zile, apar erupțiile cutanate (vezicule cu lichid grupate) în zona de piele aferentă nervului infectat (denumită de specialiști dermatomer).
 • În decurs de o săptămână, veziculele vor continua să apară gradual. Acestea sunt de dimensiuni mari, de obicei, dureroase și provoacă senzație de mâncărime.
 • Apoi, în decurs de 2-3 săptămâni, veziculele se vor sparge, vor forma cruste și se vor vindeca fără cicatrice.
 • Bolnavul poate dezvolta și febră joasă, dureri musculare ușoare și astenie.

Este Zona Zoster contagioasă?

Persoana care are zona zoster va putea transmite virusul varicelo-zosterian unei alte persoane care nu este imunizată (care nu a avut niciodată varicelă sau nu a fost vaccinată cu vaccinul varicelic).

Cum se face transmiterea virusului?

Transmiterea se face prin contact direct cu leziunile deschise de pe piele. Acea persoană va face varicelă și nu Zona Zoster.
Trebuie precizat faptul că pentru unele persoane transmiterea virusului poate fi periculoasă.

O persoană care are Zona Zoster nu mai este contagioasă decât în  momentul în care veziculele au făcut crustă. Până atunci, însă, bolnavul cu Zona Zoster trebuie să evite contactul cu persoanele care nu sunt imunizate și, în special, cu:

 • pacienții cu imunitate scăzută,
 • femeile gravide
 • nou-născuții

Ce  recomandă medicii?

Pentru a împiedica multiplicarea virusului, se recomandă un tratament medicamentos precoce care constă în administrarea unor medicamente antivirale și care este cu atât mai eficient cu cât este administrat în primele 72 de ore de la primele simptome.

Pentru a evita suprainfecția bacteriană a zonelor de piele deschise, medicii recomandă spălarea acestora cu apă rece, cu delicatețe, o dată sau de două ori pe zi.

Ce complicații pot apărea?

Deși rare, complicațiile bolii, când apar, sunt extrem de periculoase.

 • Cea mai frecventă complicație este nevralgia postherpetică și apare la 10-15% din pacienții cu zona zoster. Aceasta se manifestă prin durere severă de lungă durată, la nivelul zonei de piele unde au apărut veziculele, chiar după ce erupția s-a vindecat complet. Nevralgia postherpetică este mai frecventă la pacienții în vârstă (peste 60 de ani) și resimt o sensibilitate extremă la căldură și frig în zona de piele afectată.
 • De asemenea, o altă complicație apare atunci când erupția implică ochiul duce la orbire sau surditate. Se numește herpes zoster oftalmicus, poate afecta temporar sau definitiv vederea și este foarte dureroasă.
 • De altfel, herpesul zoster se poate extinde și la nivelul urechii, iar în acest caz vorbim de sindromul Ramsay Hunt sau zoster geniculat. Acest sindrom apare atunci când erupția afectează nervul facial și poate cauza surditate, tulburări de echilibru, sau chiar paralizie Bell (pareză facială periferică).
 • Zona zoster poate produce și pneumonie sau encefalită (inflamația creierului), în cazuri rare.
 • În cazul pacienților imunocompromiși, Zona Zoster poate duce la deces

Moderna va produce un vaccin pentru Zona Zoster

În luna februarie 2022, Compania Americană Moderna a anunțat că dezvoltă 3 noi vaccinuri, bazate pe aceeași tehnologie folosită pentru serul împotriva COVID-19, dintre care unul pentru infecția virală provocată de virusul varicelo-zosterian (zona zoster), scrie Reuters. Iar studiile clinice vor începe în a doua jumătate a acestui an, potrivit libertatea.ro.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, producătorul farmaceutic cu sediul în Cambridge, Massachusetts, dezvoltă un vaccin împotriva virusului herpes simplex-2, care cauzează herpesul genital, o boală cu transmitere sexuală și un vaccin împotriva cancerului.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!