International

Scăpăm de vizele pentru America? Vești bune pentru România din Senatul SUA

vize sua
Sursa foto: Antena3 CNN

Un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waive a fost introdus ieri în Senatul SUA de Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe, și de senatorul democrat Richard Durbin.

Proiectul includerii României în programul Visa Waiver survine la scurt timp după vizita pe care senatorii Richard Durbin și Jeanne Shaheen au efectuat-o în România, la finalul unui tur diplomatic european.

„Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.

Un pas legislativ important în Senatul SUA

Proiectul intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023” reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program, prin intermediul căruia vom putea scăpa de vizele SUA.

„Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei”, se arată în comunicatul Amabasadei României în Statele Unite.

Potrivit declarațiilor senatorului Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat, solicitarea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este „legitimă”. Senatorul a mai precizat însă că „nu există garanţii” că acest demers se poate pune în aplicare recent.

Care sunt atuurile României

Conform sursei citate, la momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului SUA, cei doi senatori americani au subliniat statutul României de aliat puternic al SUA, cu un rol important şi activ în cadrul NATO şi al Uniunii Europene. Senatorii au subliniat totodată sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Urmare a vizitei în România la finalul lunii februarie şi a discuţiilor purtate cu prim ministrul Nicolae Ciucă, senatorii Durbin şi Shaheen au evocat necesitatea includerii României în programul Visa Waiver, ca recunoaştere a eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susţinere a valorilor transatlantice şi ca măsură de consolidare a relaţiilor româno-americane”, a declarat recent Dereck Hogan, oficial al Departamentului de Stat al SUA, citat de Digi24.