International

Senatul SUA aprobă un nou ajutor de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA aprobă un nou ajutor de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul american a aprobat joi un nou ajutor economic și militar în valoare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a unei prelungiri provizorii a bugetului federal până în decembrie.

Măsura, agreată de senatorii din ambele partide, include 3 miliarde de dolari care vor fi cheltuiți pe arme, provizii și salarii pentru armata ucraineană. Senatul îl autorizează pe președintele Joe Biden să dea ordin Departamentului american al Apărării să ia arme și materiale proprii în valoare de 3,7 miliarde de dolari și să le ofere Ucrainei.

De asemenea, decizia de ajutor prevede suma de 4,5 miliarde de dolari pentru ca autoritățile de la Kiev să mențină stabilitatea finanțelor țării și să mențină guvernul în funcțiune, furnizând servicii poporului ucrainean.

Aceasta vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri anexarea unor părți din Ucraina ocupate de trupele rusești.

„La șapte luni de la începutul conflictului este foarte clar că asistența americană a ajutat foarte mult poporul ucrainean să reziste agresiunii malefice și vicioase a lui Putin”, a declarat Liderul Majorității din Senat, Chuck Schumer.

„Cu toate acestea, lupta este departe de a se încheia și trebuie să continuăm să ajutăm în continuare curajosul și viteazul popor ucrainean.”

Ajutorul SUA pentru Ucraina face parte dintr-o prelungire pe termen scurt a bugetului federal, care urma să expire la sfârșitul anului fiscal, la 30 septembrie, fără ca partidele din Congres să fi convenit asupra unei alocări pentru întregul an fiscal 2022-23.

Prelungirea, sau rezoluția continuă, va menține guvernul în funcțiune până în decembrie, dar trebuie să fie aprobată mai întâi de Camera Reprezentanților pentru a evita posibila închidere a unor părți guvernamentale lunea viitoare.