Actual

Ghidul ANAF! Cum vă puteți declara veniturile în funcțiile de activitatea pe care o desfășurați

anaf, sura foto realitatea.net
sursa foto realitatea.net

Un manual care detaliază modul de impozitare a veniturilor obținute din practicile de îngrijire personală și de înfrumusețare a fost publicat de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală).

Detaliile privind înregistrarea la Registrul Comerțului și autorizația de funcționare, responsabilitățile fiscale privind declararea și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, obligațiile în cazul asociațiilor fără personalitate juridică, TVA și multe altele sunt incluse în ghidul ANAF.

Cum se face înregistrarea la ANAF

Persoanele fizice care doresc să obțină venituri din prestarea unor astfel de activități pot să își desfășoare activitatea în una dintre următoarele forme de organizare: ca persoane fizice autorizate, ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale sau ca membri ai unei întreprinderi familiale. Orice activitate economică desfășurată în România de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale trebuie să fie înregistrată și autorizată în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr.44/2008.

Autorizarea funcționării nu scutește persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale de obligația de a obține, înainte de începerea activității, autorizațiile, avizele, licențele și alte documente prevăzute de lege pentru desfășurarea anumitor activități economice.
Pentru a obține înregistrarea și autorizarea funcționării, persoanele fizice trebuie să solicite oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunalul din județul în care își stabilesc sediul profesional înainte de începerea activității economice. De asemenea, reprezentantul întreprinderii familiale are obligația de a solicita înregistrarea în registrul comerțului și autorizarea funcționării înainte de începerea activității economice.

Cum se înregistrează veniturile

După înregistrare și autorizare, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212). În cazul în care activitatea începe în cursul anului fiscal, Declarația unică trebuie depusă în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale, contribuabilii trebuie să completeze corect declarația unică. În Capitolul II al declarației, aceștia trebuie să estimeze veniturile și să aleagă modul de determinare a venitului net anual: fie pe baza normelor de venit, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
În cazul în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, trebuie să depună Declarația unică în Capitolul I, prin care se completează datele privind veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere. Este important să se respecte termenele de depunere a declarațiilor fiscale pentru a evita penalitățile și a menține situația fiscală în regulă, scrie startupcafe.