Lifestyle

Cum învingem efectele disconfortului termic? Trucuri dovedite științific

Cum învingem efectele disconfortului termic? Trucuri dovedite științific
FOTO: topendsport.com

Ultimele prognoze meteo lansate de Administrația Națională de Meteorologie nu indică o răcire a vremii în perioada imediat următoare. Cum termometrele vor indica valori termice de până la 42 de grade Celsius inclusiv, disconfortul termic nu va face discriminare, ne va  afecta pe toți.

Prin urmare, nu ne rămâne decât să ne plasăm strategic sub un aparat de aer condiționat sau în fața ventilatoarelor, însă, știm bine că nu este  decizie bună mai ales  pentru sănătate și, în plus de asta, nu toți avem norocul de deține un aparat de aer condiționat.

Câteva trucuri pentru a face față temperaturilor caniculare

Însă, cercetătorii au găsit mici trucuri, dovedite științific de altfel, care ne ajută să suportăm mai ușor temperaturile caniculare. O astfel de metodă constă în consumare alimentelor picante. Chiar dacă nu sună deloc tentant, mai ales când afară sunt peste 40 de grade Celsius, cu toate astea, alimentele picante, în special ardeii iuți conțin o substanță care acționează ca un iritant și provoacă transpirația, răspunsul natural al organismului în fața temperaturilor ridicate.

„ Alimentele picante stimulează receptorii din piele care în mod normal răspund la căldură. Prin urmare, tiparul de reacții care apar în urma durerii și receptorii nervoși pentru căldură declanșează aceeași reacție care apare din cauza căldurii. Printre acestea se numără vasodilatația, transpirația și bufeurile”, spune profesorul Barry Green, cadru didactic la Universitatea Yale.

Astfel, imediat după ce ai consumat alimentele picante vei simți o senzație de răcorire. Asiaticii sunt maeștri în folosirea acestei tehnici.

Evitați produsele din carne tocată

O a doua variantă este să te învelești cu cearșaf sau un prosop umed. Este o senzație extrem de plăcută și o vei simți instant, mai ales dacă prin preajmă funcționează și un ventilator.

„Atunci când părți ale corpului cu o concentrație mare de vase de sânge la suprafața pielii intră în contact cu ceva rece, ajută la transferul de căldură și ajută corpul să se răcorească mai repede”, a explicat medicul Shubhayu Saha pentru New york Times.

Cea de-a treia variantă pe care ne-o propun oamenii de știință are legătură cu meniul pe care îl consumăm. De exemplu, dacă includem în dieta noastră alimente sărate și proteine, acestea vor produce căldură metabolică, prin urmare este mult mai indicat să consumăm cât mai multe fructe și legume în locul produselor sărate.

În anul 1936 medicii G. Both și J.M Strang au demonstrat că temperatura corpului uman crește în medie cu 2 grade la o oră după masă atunci când o persoană a consumat carne de vită tocată și tomate.

Un al treilea truc, constă în umezirea draperiilor, deși aceasta există de mult timp puțini sunt cei care îl și pun în practică. Pulverizați apă pe draperii sau înmuiați un cearșaf în apă, iar după ce l-ați stors bine agățați-l în dreptul ferestrei. Trebuie să aveți în vedere faptul că trucul funcționează doar dacă aerul poate circula pentru a evapora apa. Așadar, folosiți un ventilator sau alegeți o fereastră pe unde pătrund curenții de aer, potrivit eva.ro.