Lifestyle

Alimente toxice pe care le mâncăm cu toții. Unele par sănătoase

Alimente toxice pe care le mâncăm cu toții. Unele par sănătoase
Credit imagine: live-kitchen.gr

Am crede că știm de ce avem nevoie pentru o alimentație sănătoasă. Însă multe produse care se prezintă drept alternative la mâncarea de tip junk vin cu la fel de multe probleme. Astfel, ajungem să fim surprinși atunci când avem creșteri și scăderi bruște de glicemie sau când valoarea de pe cântar nu scade orice am face.

Am făcut un top al celor trei produse care, deși consumate frecvent, parte a vieții celor mai mulți dintre români, fac mai mult rău decât bine, chiar și atunci când pozează în cheia pentru o alimentație sănătoasă.

Margarina

Mulți oameni aleg margarina în locul untului, deoarece se confruntă cu niveluri de colesterol ridicat și nu pot mânca atâtea produse de origine animală. Totuși, margarina nu este nici ea sănătoasă pentru aceste persoane. Produsul tartinabil este plin de grăsimi trans, care se găsesc și în cremele prăjiturilor, precum și în produsele de patiserie, iar acest tip de lipide duce în timp la probleme cu inima, blocarea vaselor de sânge și creșterea nivelului de colesterol rău din organism.

În plus, ea tinde să aibă numeroși coloranți artificiali și este destul de săracă din punct de vedere nutritiv.

Sucul de fructe îmbuteliat

Chiar dacă pare o alternativă sigură la sucurile carbogazoase, diferența nu este atât de mare atunci când ne gândim la cât de nocive sunt aceste băuturi. Ele tind să fie foarte bogate în zahăr, aproape la fel de mult ca dozele de Cola, celebre pentru cantitatea lor extrem de ridicată de glucide. Acest lucru poate să ducă și la ingerarea unui număr mult mai mare de calorii decât plănuiserăm, precum și la dezvoltarea unor probleme de glicemia, în cel mai rău caz degenerând chiar în diabet.

Recomandarea specialiștilor este aceea de a consuma fructe proaspete sau de a ne prepara propriile sucuri. În acest fel, vom fi siguri că ceea ce consumăm nu este nociv.

Cerealele de dimineață

Cerealele sunt deja un mic-dejun clasic pentru mulți români, dar riscul de a consuma mult mai mult zahăr decât am fi putut crede e mare. De asemenea, spike-ul glicemic este unul considerabil, astfel încât chiar și după două ore ne putem simți din nou înfometați sau, în cazuri mai grave, putem avea manifestări hipoglicemice grave.

Este de preferat să consumăm semințe și fulgi de porumb cu un conținut scăzut de zahăr, pentru a avea energie toată ziua și a nu ne supue în mod inutil la riscuri de sănătate, raportează Realitatea.