Social

2 milioane de seniori nu vor avea pensiile majorate! Anunțul lui Daniel Baciu

Pilonul II de pensii documentul sursa foto ziarul unirea
sursa foto arhiva companiei

Anul 2024 se conturează ca un an semnificativ pentru pensionarii din România. 2024 aduce cu sine două momente-cheie de majorare a veniturilor lunare. Aceste schimbări au fost anunțate recent de către șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Cu toate acestea, aproximativ 2 milioane de pensionari din totalul de 5 milioane nu vor beneficia de creșteri ale pensiilor.

În cadrul acestei modificări legislative, cei care au contribuit mai puțin de 25 de ani la sistem nu vor primi majorări.

Pensia nu crește pentru 2 milioane de seniori

„Mecanismul de indexare se referă la faptul că majorarea se va face anual în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie. În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea. Cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor creşte pensiile. Iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată, potrivit principiului universal din legea pensiilor. Deci nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a spus Daniel Baciu.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor. Președintele a subliniat că legea va aduce echitate între pensionari și va consolida principiul contributivității. Ministrul Muncii a subliniat importanța reformei. Bucura Oprescu a precizat că aceasta reprezintă o răsplată pentru munca și contribuțiile salariaților. Ea spune că legea încurajează în același timp natalitatea și continuarea studiilor. Majorările în ianuarie și recalcularea din septembrie urmează să aducă beneficii concrete pentru pensionarii români, conform postării ministerului.

Ce spune Iohannis?

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea privind sistemul public de pensii. Legea va aduce echitate între pensionari şi va consolida principiul contributivităţii. Este cea mai amplă reformă a pensiilor. Proiectul a fost realizat împreună cu experţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă şi pentru salariaţi: răsplăteşte munca şi contributivitatea, încurajează natalitatea şi stimulează continuarea studiilor”, este mesajul scris pe Facebook de Ministerul Muncii.

„În 2024 aducem respect pentru pensionarii români. Majorarea pensiilor, în ianuarie, cu 13,8% Recalcularea, în septembrie, a tuturor pensiilor din sistemul public: se vor introduce puncte suplimentare pentru stabilitatea în muncă; se vor lua în calcul veniturile nepermanente contributive (sporuri, acord global, prime, al 13-lea salariu); mamele se pot pensiona mai devreme cu şase luni pentru fiecare copil pe care l-au crescut”, potrivit RTV.