Diverse

220.000 de români vor primi de la stat 4000 de lei. Cine vor fi norocoșii și ce vor putea face cu banii

220.000 de români vor primi de la stat 4000 de lei. Cine vor fi norocoșii și ce vor putea face cu banii

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, 220.000 de români vor avea posibilitatea să primească de la stat suma de 4000 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru a-și renova casa și a schimba aparatele electrocasnice, respectiv frigider, aragaz sau mașina de spălat. Norocoșii vor putea intra în posesia acestei sume în 2023.

Se așteaptă aprobarea Comisiei Europene

Până ca voucherele să fie trimise către familiile cu peste cinci copii, bătrânii fără sprijin sau persoanele care nu pot munci mai e de așteptat, pentru că autoritățile de la noi trebuie, întâi de toate, să obțină aprobarea Comisiei Europene. Care, spun sursele, ar trebui să vină de la Bruxelles destul de repede, dar până la sfârșitul acestui an autoritățile din România trebuie să pună la punct toată documentația necesară.

„Să prevenim ca acești bani și echipamentele oferite să fie vândute sau înstrăinate”

Suma pusă la bătaie este de 600 milioane de euro, iar banii vor ajunge la cei care au nevoie în prima jumătate a anului viitor. E posibil ca voucherele să fie acordate sub formă de carduri sociale încărcate cu bani. Cei care vor primi aceste sume vor avea parte de anchete sociale.

„Voucherele țintesc persoanele aflate în dificultate. Vrem să prevenim ca acești bani pe care îi alocăm pentru a oferi reintegrare socială amărâților, să prevenim ca acești bani și echipamentele oferite să fie vândute sau înstrăinate”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

1 din 3 români, expus riscului de sărăcie

Statisticile realizate de Guvern au arătat că în ultimele trei decenii, România a pierdut peste 20% din populația activă pe piața muncii, iar unul din trei români este expus riscului de sărăcie. De aceea, acești bani sunt ca o mană cerească pentru persoanele cu probleme financiare.

„Accesul la utilități de bază, la bunuri de folosință îndelungată cum ar fi frigiderul, mașina de spălat, sunt absolut importante în ziua de zi cu zi. Știm că performanțele școlare și randamentul muncii sunt puternic corelate cu aceste condiții minimale de viață”, e de părere și Adrian Dan, sociolog, Universitatea București. Dacă România va face investiții și reforme, va putea să ia de la Bruxelles în următorii 31 nu mai puțin de 31 de miliarde de euro.