International

A fost detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la om. Cum a fost infectat pacientul și cât de transmisibil este virusul

gripa aviara

Tulpinile H5N1 şi H7N9, detectate în 1997, respectiv 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor umane de gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Riscul de transmitere de la o persoană la alta este totuși redus.

A fost detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la om. Cum a fost infectat pacientul și cât de transmisibil este virusul

Până în acest moment, potrivit informațiilor specialiștilor, tulpina H3N8 infectează caii, câinii și focile. Marți, pe 26 aprilie, China a detectat primul caz de gripă aviară la om.

Infectat cu acest virus este un băiat în vârstă de patru ani din provincia centrală Henan, anunță Ministerul Sănătății din China. El a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8 după ce a fost internat la începutul lunii aprilie cu febră şi alte simptome.

În ceea ce privește modul de infectare, autoritățile chineze au anunțat că minorul a luat boala direct de la păsări. Familia pacientului crește pui și locuiește într-o zonă în care sunt prezente rațe sălbatice. Până în prezent, niciun contact apropiat al băiețelului nu a fost infectat cu virusul, a declarat Comisia Națională de Sănătate într-un comunicat, scrie New York Post.

China are populații numeroase de păsări de fermă și sălbatice din multe specii, creând un mediu ideal pentru amestecarea și mutarea virusurilor aviare.

Astfel, în acest stat, există multe tulpini de gripă aviară, iar unele infectează ocazional oamenii, de obicei pe cei care lucrează cu păsări de curte. În 2021, China a raportat primul caz de H10N3 la om.

Potrivit Ministerului Sănătății de la Beijing, riscul de contagiere pe scară largă cu această tulpină este redus. Cu toate acestea, oficialii chinezi au transmis locuitorilor să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave şi să meargă la medic în caz de febră sau simptome respiratorii.

Situațiile de transmitere a gripei aviare de la om la om sunt extrem de rare.