Lifestyle

Gripa aviară generează probleme severe. Virusul a scăpat de sub control

Gripa aviară generează probleme severe. Virusul a scăpat de sub control

Gripa aviară generează probleme severe. Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a ordonat sacrificarea unui număr mare de curcani în nord-vestul Ungariei. Experții au suspiciuni că virusul gripei aviare s-a răspândit în rândul animalelor, transmite agenţia MTI.

Ordinul de sacrificare a celor 90.000 de curcani venit din partea autorităţii a fost dat săptămâna trecută, după ce au descoperit că păsările decedau pe capete. Prezenţa virusului gripei aviare a fost confirmată miercuri, iar fermele sunt monitorizate pe o rază de 13 kilometri din jurul satului unde a fost identificat virusul.

Fermierii din Ungaria au primit ordin să îşi ţină păsările în spaţii închise încă din luna noiembrie a anului trecut, având în vedere pericolul reprezentat de păsările migratorii.

Virusul gripei aviare a perturbat semnificativ producţia de carne

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa. Ultima dată când Ungaria s-a confruntat cu gripa aviară a fost la începutul lui 2020.

Până acum, nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Același virus a scăpat de sub control şi în Franţa

Ministerul francez al Agriculturii anunţa că peste 200.000 de raţe au fost sacrificate în Franţa pentru a opri răspândirea gripei aviare în crescătorii şi alte 400.000 urmează să fie sacrificate, scrie Agerpres.

Un număr de aproximativ 100.000 de raţe au fost sacrificate în interiorul focarelor de gripă aviară identificate, în timp ce 104.000 au fost sacrificate preventiv în zonele din jurul focarelor, a declarat şeful serviciului veterinar, Loic Evain. „Au mai rămas aproape 400.000 de exemplare care vor fi sacrificate preventiv”, a adăugat Loic Evain.