Diverse

A fost furat cel mai mare tezaur de aur celtic descoperit în secolul 20. Paguba e atât de mare că se cere ajutorul populației

A fost furat cel mai mare tezaur de aur celtic descoperit în secolul 20. Paguba e atât de mare că se cere ajutorul populației

Hoții au pătruns în Muzeul Celtic şi Roman din Manchinig, aflat în apropierea orașului Munchen, care adăpostea peste 480 de monede din aur antic.

Potrivit specialiștilor, e vorba de cel mai mare tezaur celtic descoperit în secolul al XX-lea. Se estimează că acestea valorează câteva milioane de euro.

Conform The Associated Press, cele peste 480 de monede de aur antic datează din jurul anului 100 î.Hr. Potrivit autorităților din landul Bavaria acestea au dispărut marți dimineață. Acestea au fost scoase la suprafață în anul 1999, în urma săpăturilor unei aşezări antice din Manchning și au fost expuse publicului începând din anul 2006. Potrivit informațiilor oferite de Agenţia germană de ştiri DPA, autoritățile estimează că monedele cântăresc aproximativ patru kilograme.

Cum au acționat hoții

Intervievat de Sueddeutsche Zeitung, primarul din Manching, Herbert Nerb este șocat de acest lucru și consideră că furtul este un „dezastru total” pentru oraşul bavarez. Edilul a menționat și cum au reușit hoții să fure o asemenea valoare: au tăiat cablurile pentru a bloca măsurile de securitat, dar polițiștii nu au confirmat acest lucru.

Poliția cere ajutorul martorilor

„Pierderea tezaurului celtic este un dezastru. Ca o mărturie a istoriei noastre, monedele de aur sunt de neînlocuit”, a declarat ministrul bavarez al Ştiinţei şi Artelor, Markus Blume, citat de agenţia de presă. Pentru ca hoții să fie prinși cât mai repede și prejudiciul recuperat, poliția roagă pe oricine a văzut vreun suspect în apropierea muzeului sau oricine are alte informații să apeleze la oamenii legii.

Arheologii continuă să exploreze zona

Specialiștii susțin că în zona în care au fost descoperite monedele a fost o mare așezare celtică, cunoscută sub denumirea de Oppidum von Manching. Arheologii explorează și în acest moment regiunea pentru că unul dintre cele mai importante situri arheologice de la nord de Alpi trebui să fie conservat.