Actual

A fost schimbat prefectul Capitalei. Toni Greblă a înlocuit-o pe liberala Alexandra Văcaru

A fost schimbat prefectul Capitalei. Toni Greblă a înlocuit-o pe liberala Alexandra Văcaru

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat că prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a fost eliberată din funcţie şi a fost înlocuită cu Toni Greblă, prin decizia Guvernului.

A fost schimbat prefectul Capitalei. Toni Greblă a înlocuit-o pe liberala Alexandra Văcaru

Din octombrie 2021, prefect al Capitalei a fost Georgiana-Alexandra Văcaru, de 36 de ani, șef serviciu la Serviciul Juridic în Ministerul Cercetării, după ce Alin Stoica, propus de USR-PLUS, a fost demis de premierul de atunci, Florin Cîțu, pe fondul tensiunilor care au dus la ruperea coaliţiei.

Fostul judecător al Curții Constituționale și fost secretar general al Guvernului când Viorica Dăncilă era prim ministru, Toni Greblă a fost propus încă din 5 aprilie pentru funcția de prefect al Capitalei.

Toni Greblă este președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, iar din martie 2020, a preluat şi conducerea FACIAS.

Anterior, coaliția a stabilit că PSD este partidul care va da prefectul Capitalei, în timp ce PNL va numi prefectul judeţului Cluj. Inițial, printre cei vizați de social-democrați pentru această funcție era Alexandru Hazem Komsou, secretar general al PSD Bucureşti şi fost consilier general al Municipiului Bucureşti, când primar general a fost Gabriela Firea.

Trebuie amintit că DNA l-a acuzat pe Toni Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator şi judecător la CCR a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 însă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a achitat definitiv.

Alte schimbări în prefecturi din țară

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că au fost eliberați din funcție doi subprefecți – Nițescu Nicolae din funcția de subprefect al județului Brăila și Salup Rusu Alexandru Marian din funcția de subprefect al județului Suceava.