Politică

Câciu, atac la mesajele lui Cîţu: „E ca retorica în biserică. Mi-aș fi dorit să fi plecat ca Guvern de la un deficit de 3%”

Câciu, atac la mesajele lui Cîţu: „E ca retorica în biserică. Mi-aș fi dorit să fi plecat ca Guvern de la un deficit de 3%”

Taxele, inflaţia şi deficitul bugetar sunt din nou subiecte de dispută între fostul ministru al finanţelor Florin Cîţu şi actualul ministru Adrian Câciu.

Câciu, atac la mesajele lui Cîţu: „E ca retorica în biserică”

Ministrul Finanţelor a declarat, joi la Palatul Victoria, referindu-se la declaraţiile din ultima perioadă ale lui Florin Cîţu, că îi place când fostul lider al Partidului Naţional Liberal dă sfaturi, dar a precizat că angajamentele fianciare ale României sunt luate împreună cu Comisia Europeană. El a mai transmis că Guvernul va consolida fiscal România, iar deficitele vor fi reduse fără introducerea de noi taxe.

Adrian Câciu a fost întrebat, joi, despre afirmaţia lui Florin Cîţu conform căreia, dacă nu vrem să apară taxe noi şi să scadă inflaţia, trebuie să reducem deficitul bugetar.

„Asta e ca retorica în biserică. Oameni buni, asta este angajamentul acestui Guvern. Am plecat de la 7,13, 7,2  era asumat de dânsul şi îl ducem la 5,84. Exact pe această reţetă. Dar nu a inventat-o dânsul. Mie îmi place când ne dă sfaturi, dar suntem totuşi un guvern al României şi asta facem. Angajamentele sunt luate împreună cu Comisia Europeană. Da, asta vom face consolida fiscal România şi vom reduce deficitele. Fără să introducem noi taxe. Dacă noi creştem gradul de colectare şi ăsta este iar un angajament în care suntem în implementare şi avem deja rezultatele pe primul trimestru, dacă creştem gradul de colectare, dacă creştem gradul de absorbţie a fondurilor europene, avem multe fonduri europene, 14 miliarde de euro nu este chiar o sumă care să spui că nu există, nu avem decât o singură cale: se reduce deficitul bugetar şi economia funcţionează. E retorică pur şi simplu”, a transmis Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor a precizat că şi-ar fi dorit să plece de la un deficit de 3%

„Mi-aş fi dorit să plecăm să fi plecat ca Guvern de la 3 sută. Să ştiţi că este foarte complicat ca atunci când faci deficite mari în trecut să te întrebi întotdeauna dacă tu anul asta când faci deficitul mare şi ce vei face, poate tot tu dacă poţi să rezişti mulţi ani ca ministrul de Finanţe, când va trebui să-l reduci. Ar fi fost foarte bine pentru România, mai ales în contextul dat, să plece de la un deficit mic sau de ce nu de la un excelent. Mi-aş dori să trăim în România în care vom avea excedente bugetare”, a explicat Adrian Câciu.