Lifestyle

A murit Mihăilă Cofar. El a fost românul bătut cu bestialitate în conflictul interetnic de la Târgu Mureș din 1990

A murit Mihăilă Cofar. El a fost românul bătut cu bestialitate în conflictul interetnic de la Târgu Mureș din 1990

Măhăilă Cofar, bărbatul care în urmă cu 30 de ani, a fost bătut până a intrat în comă în timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureș, din martie 1990 a murit.

Anunțul a fost făcut de Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, județul Mureș, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, în cimitirul familiei.

„Mihaila Cofar avea 73 de ani si, de 30 de ani, din martie 1990, suferea de mai multe afectiuni, in urma traumatismelor suferite atunci. Avea probleme cu rinichii, cu ficatul si se misca foarte greu, doar cu un cadru de metal.

A murit alaltaieri si va fi ingropat maine (sambata, n.r.) in cimitirul familiei. Voi merge in seara aceasta la priveghi, insa la inmormantare nu voi putea participa avand in vedere restrictiile pentru prevenirea raspandirii COVID-19 si faptul ca sunt multe rude.

Era un om simplu, treceam de cateva ori pe an pe la el, din prietenie, si il ajutam cu tot felul de probleme care tin de adminstratia locala, cum ar fi, de exemplu, lemnele de foc care se gasesc greu, chiar daca suntem la munte”, a declarat primarul Dan Vasile Dumitru.

Imaginile care au făcut înconjurul lumii

Imaginile cu Mihăila Cofar, în timp ce era bătut în timpul conflictului din martie 1990, în centrul municipiului Târgu Mureș, au făcut înconjurul lumii.

Acum 30 de ani, în 20 martie 1990, viaţa lui Mihăilă Cofar, ţăran roman din Ibăneşti, Mureş, se schimba dramatic. În mijlocul conflictului din Targu-Mureş, în Piaţa Trandafirilor, era bătut cu sălbăticie, aproape până la moarte, de un grup de maghiari. Imaginile cu bărbatul ce încasa inert loviturile date cu ură au făcut înconjurul lumii. După ani petrecuţi prin spitale şi zeci de operaţii, Mihăilă Cofar a murit.

El era semiparalizat, aproape uitat de ceilalţi, trăia dintr-un venit lunar de 1.000 de lei.

Conflictul interetnic din 19-21 martie 1990 de la Târgu Mureș s-a soldat cu 5 morți (2 români și 3 maghiari) și 278 de răniți. Un număr de 30 de persoane au fost trimise in judecată, alte 21 arestate în cursul urmării penale, dintre care 12 romi, 8 maghiari și un român.

Mesajul europarlamentarului Rareș Bogdan

„Drum bun printre stele, Mihăilă Cofar!

S-a stins Mihăilă Cofar, românul mutilat în bătaie în urmă cu 30 de ani, în timpul evenimentelor de la Târgu Mureș! Un român frumos și bun, uitat de autorități și de o țară care își uită prea repede adevărații eroi.
…Își iertase agresorul.
Drum bun printre stele, prieten drag! Inima ta bătea pentru România Mare!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.