Lifestyle

Abandonat în trecut, satul-fantomă al Chinei s-a transformat în ceva fantastic, chiar dacă nu are niciun locuitor

Abandonat în trecut, satul-fantomă al Chinei s-a transformat în ceva fantastic, chiar dacă nu are niciun locuitor
reddit.com

La momentul actual, satul-fantomă este mai bine pregătit să primească turiștii, e mult mai fascinant.

Houtouwan, fostul sat de pescari

Într-un arhipelag îndepărtat, în China, la aproximativ 40 de mile de Shanghai, se află satul abandonat Houtouwan. În mod normal, nu ar fi nimic special la un sat relativ mic care a fost abandonat în anii 90 fără niciun motiv, în special, în afară de lipsa de transport pe insulă și în afara acesteia. Totuși, acest sat este excepția de la regulă, pentru că Houtouwan (construit pe insula Shengshan) nu arată ca orice alt oraș fantomă abandonat acolo… A fost recuperat de natură și acum, fiecare clădire arată ca ceva dintr-un film post-apocaliptic.

Și recent, acest sat abandonat a devenit o senzație pe internet și o atracție turistică neobișnuită.

Cândva, Houtouwan a fost un sat pescăresc prosper care, în anul 1980, avea o populație de 3.000 de locuitori. Însă, din cauza că este izolat de restul insulei și greu accesibil, satul a fost abandonat de locuitorii săi începând cu anii ’90. În anul 2002, satul a fost declarat depopulat în mod oficial și a fost inclus într-un sat învecinat.

După zeci de ani în care au rămas abandonate, casele goale ale acestui sat de la marginea stâncilor cu vedere înspre ocean, unele dintre ele încă mobilate, au fost înghițite de o pătură de plante cățărătoare luxuriante.

2015, anul în care Houtouwan a ajuns faimos în China

Dar, în anul 2015, când o serie de fotografii uimitoare cu satul părăsit au devenit virale, Houtouwan a ajuns faimos în China.
Dată fiind situația creată, în loc să sărbătorească popularitatea de care se bucura satul, oficialii arhipelagului Shengsi s-au temut de impactul pe care un val uriaș de turiști l-ar avea asupra loclanicilor.

Și legat de acest aspect, un oficial de pe Insula Shengshan a declarat la acea vreme următoarele:

  • „Liniile noastre telefonice sunt blocate și primim mai mulți turiști în Houtouwan”.
  • „Houtouwan nu a fost echipat pentru condițiile în care să îl deschidem pentru turiști. Îi rugăm pe vizitatori să îi păstreze liniștea pentru moment.”

În cursul anului 2021, satul a fost vizitat de un număr de 90.000 de turiști, ceea ce a adus venituri de 470.000 de dolari pentru insulă.

Pentru a controla și monetiza boomul turistic, după mai mult de doi ani de planificări, Houtouwan a implementat câteva măsuri noi. De exemplu, autoritățile au construit o platformă de observație de unde se poate observa tot satul, iar vizitatorii pot să se plimbe printre casele abandonate din satul deluros.

Faima satului a insuflat o viață nouă industriei turismului pe Insula Shengshan. Iar la momentul actual, satul-fantomă este mai bine pregătit să primească turiști.

Care este cel mai bun sezon pentru a vizita Houtouwan

Pentru a avea cea mai bună și frumoasă experiență, turiștii sunt sfătuiți să-și planifice excursiile în satul pustiu în timpul verii. Activitățile populare care pot fi întreprinse de turiști în satul abandonat includ adesea drumeții, fotografiarea clădirilor dărăpănate și plajă.

FOTO cnn.com

A ajunge pe insulă este o provocare

În ceea ce privește China, este neobișnuit să ne imaginăm că în această țară există locații îndepărtate care sunt aproape complet izolate de continent, dar exact asta este insula Shengshan. Arhipelagul din care face parte insula Shengshan se numește Arhipelagul Shengsi și este singurul loc din China care a fost declarat Zonă Pitorească Națională, dându-i și mai multă reputație în rândul turiștilor care își caută peisajul luxuriant. Având peste 400 de insulițe, arhipelagul este o destinație populară printre locuitorii Shanghaiului care vor să scape de aglomerația metropolei chineze.

Din Shanghai, se poate lua:

  • autobuzul din stația Nanpu Bridge sau un taxi până la Shenjiawan Dock. Călătoria durează de obicei aproximativ 90 de minute pentru a ajunge la Shenjiawan Dock.
  • feribotul Zhoushan Shenjiamen Banshengdong Dock sau feribotul debarcader Shenjiawan din Shanghai. Călătoria către Insula Gouqi durează aproximativ 90 de minute cu feribotul, în timp ce cu bărcile durează până la patru ore, scrie thetravel.com

Pentru a accesa satul, turiștii trebuie să călătorească cu barca până la Shengshan, apoi să ia un taxi pe deal până la un cimitir care are vedere spre sat. Ajunși la cimitir, va trebui să coboare pe jos. Odată ajunși în satul Houtouwan, se vor vedea drumuri de pământ șerpuite care leagă structurile abandonate. Majoritatea potecilor care leagă clădirile care se prăbușesc sunt impracticabile, cu excepția câinilor fără stăpân.