International

Academia Maghiară de Științe se ia la trântă cu Viktor Orban. Ce spun specialiştii despre afirmaţiile premierului

Academia Maghiară de Științe se ia la trântă cu Viktor Orban. Ce spun specialiştii despre afirmaţiile premierului

Rasa umană este una, prin urmare ideea raselor umane și amestecul lor este defectuoasă din punct de vedere biologic. Acesta este mesajul membrilor Academiei Maghiare de Științe ca o replică premierului Viktor Orban, în urma discursului acestuia despre rase.

Academia Maghiară de Științe se ia la trântă cu Viktor Orban. Ce spun specialiştii despre afirmaţiile premierului

”Rasa umană este unificată, prin urmare, ideea de rase umane și amestecul lor este biologic defectuoasă, iar referința politică la acestea este o ideologie dezastruoasă și eșuată din punct de vedere istoric. Considerăm că este inacceptabil ca prim-ministrul să asocieze viitorul poporului maghiar cu o doctrină atât de nesustenabilă din punct de vedere științific și cu o ideologie periculoasă”, se arată în petiția Academiei Maghiare de Științe.

Academia Maghiară, în declarația adoptată în 4 august, a notat că „oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii”.

„Oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii (Homo sapiens), ai cărei membri diferă între ei prin culoarea pielii, tipul de corp, trăsăturile faciale etc. Niciuna dintre diferitele rase umane, care au evoluat de-a lungul timpului, nu este mai înaltă sau mai joasă decât cealaltă, iar amestecul lor este la fel de vechi ca istoria omenirii.

Orice restricție sau stigmatizare a acestui proces este incompatibilă cu cultura umană universală, cu umanismul, cu creștinismul și cu drepturile omului. O cultură poate fi creată de diferite grupuri de oameni, care, de obicei, diferă nu prin rasă, ci prin geografie, istorie, limbă sau identitate națională.

„Amestecul cultural poate avea un efect fertilizator, contribuind la dezvoltarea socială, dar poate fi și o sursă de tensiuni considerabile. Este responsabilitatea politicii și a societății să mențină diversitatea culturilor, îmbogățindu-se reciproc și păstrându-și identitatea, să coordoneze întâlnirile dintre ele și să reconcilieze diferențele care apar, în beneficiul națiunilor și al umanității. Uneori, experiența istorică amară ne învață să ne ferim de răspunsuri prea simplificate”, se arată în rezoluția Academiei Maghiare de Științe.

Aflat la Tușnad, premierul Orban a declarat pe 23 iulie: „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metiși… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…”