Actual Lifestyle

Acesta ne mai lipsea! ”Centaurus”, noul virus, dă bătăi de cap medicilor

Acesta ne mai lipsea! ”Centaurus”, noul virus, dă bătăi de cap medicilor

Mutații, submutații. Variante, subvariante. Un lucru este cert: virușii dau mari bătăi de cap oamenilor simpli, dar și specialiștilor de pe întreaga planetă.

Acesta ne mai lipsea! ”Centaurus”, o nouă variantă Omicron, dă bătăi de cap medicilor

Cu mare repeziciune, i-au găsit și numele. Se cheamă ”Centaurus” și este o variantă Omicron și o subvariantă a covid-19, ”tatăl” lor. Virusologii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la apariţia unei alte variante a tulpinei Omicron, de covid-19, care se răspândeşte rapid. Aceasta cunoscută ca BA.2.75, supranumită „Centaurus”, a fost detectată, pentru prima dată, în India, la începutul lunii mai.

De atunci și până astăzi, noua variantă Omicron a câștigat teren și a ajuns, deja, în Marea Britanie. Cazurile s-au înmulțit în ritm alert, mai repede decât cele ale variantei transmisibile BA, după cum titrează The Guardian.

Varianta BA.2.75 a fost depistată şi în alte 10 ţări, inclusiv în Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada.

La data de 7 iulie a.c., ”Centaurus” a început să fie studiat mai intens de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), care decide să îl urmărească zilnic, pentru a fi clară evoluția lui. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la rândul ei, a anunțat că monitorizează îndeaproape noua variantă.

Ce au observat specialiștii: creștere rapidă a numărului de cazuri, răspândire geografică largă, un numărul mare de mutații suplimentare, pe care BA.2.75 le conține, în raport cu BA.2, din care se crede că ar fi evoluat.

Nu sunt atât mutaţiile exacte, ci mai mult numărul/combinaţia. Este greu de prezis efectul atâtor mutaţii care apar împreună”, a spus dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London, citat de EVZ.

Ministrul nostru este optimist

În timp ce specialiștii se arată îngrijorați, ministrul nostru al sănătății se arată optimist, cel puțin pe termen scurt. În opinia sa, deși numărul cazurilor de Covid s-au înmulțit, boala nu mai prezintă probleme. Alexandru Rafila compară Covid cu o banală răceală.

Pe termen lung, însă, ministrul sănătății Alexandru Rafila a spus, în mesajele sale televizate, să așteptăm noul vaccin îmbunătățit, care urmează să apară în toamnă. Până atunci, se recomandă, ca măsură preventivă, purtarea măștilor, în spațiile aglomerate.

Foto: pixabay