Social

Aceștia sunt românii care vor avea pensia tăiată! Marcel Ciolacu: „Vreau să închid definitiv acest subiect”

Bani
Sursa foto capital

Potrivit termenilor rotației guvernamentale, Marcel Ciolacu, viitorul premier al României, a declarat că intenționează să „închidă definitiv” dezbaterea privind pensiile speciale.

Pentru a preveni „abuzurile și inechitățile”, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că a introdus mai multe modificări în Camera Deputaților.

Gata cu pensiile speciale?

„Am depus astăzi, la Camera Deputaților, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri și inechități care au durat prea multă vreme.

Mi-am asumat public acest rol și sunt decis să merg până la capăt! Ținta tuturor celor care am lucrat la aceste soluții este ca principiul contributivității să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-și aranjeze din pix pensii uriașe, mai mari decât venitul din activitatea profesională. Totodată, ne asigurăm că îndeplinim și condițiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranșă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriașă de acești bani pentru investiții în sisteme publice esențiale, precum Educația și Sănătatea”, a postat Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

Amendamentele președintelui social-democrat prevăd eliminarea pensiilor speciale pentru personalul din justiție, diplomație și parlamentari.

Ce schimbări se aduc

În plus, măsurile cresc proporția de supraimpozitare pentru persoanele care primesc pensii de serviciu pe lângă salariile și pensiile care depășesc salariul în plată. În ceea ce privește partea necontributivă a pensiei care depășește salariul mediu brut pe economie, supraimpozitarea se ridică acum la 30%.
O ilustrare în acest sens este premierul Nicolae Ciucă, care, în calitate de lider al Executivului, are o pensie de serviciu de 18.000 de lei.

Doar diferența de 13.000 de lei ar putea fi impozitată, dacă partea de contribuție din cei 18.000 de lei este de 5.000 de lei. Totuși, se impozitează doar diferența față de salariul mediu brut anual pe economie, care este de 6.700 de dolari, nu întreaga sumă. Ca urmare, impozitul se aplică pe suma de 6.300 de lei, adică 1.890 de lei.

Antena 3 CNN a calculat că premierul va primi în final 16.110 lei din pensia de 18.000 de lei.
Legea pensiilor speciale va fi modificată pentru a crește vârsta de pensionare la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar de justiție, eșalonat până în 2035, a declarat ieri coaliția de guvernare PNL-PSD.

Un alt amendament prevede o majorare cu 30% a impozitului pe pensiile speciale pentru orice diferență de venit din pensie peste nivelul salariului mediu brut (6.700 de lei).