Categories: International

Acord pentru o datorie de 6,3 miliarde de dolari. Un progres enorm pentru statele îndatorate din lume

Zambia a ajuns la un acord pentru restructurarea unei datorii de 6,3 miliarde de dolari față de alte guverne, inclusiv față de China, marcând astfel un progres mult așteptat de națiunile îndatorate din întreaga lume, care s-au confruntat cu negocieri îndelungate cu creditorii.

Zambia a devenit în 2020 prima țară africană care a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale suverane în timpul pandemiei COVID-19 și s-a luptat de atunci în discuții îndelungate pentru a ajunge la un acord.

Se mai poate salva

„Zambia a ajuns la un acord privind tratamentul datoriei cu creditorii noștri oficiali – o etapă importantă în călătoria noastră spre redresare și creștere economică”, a declarat președintele Zambiei, Hakainde Hichilema, pe Twitter.

Acordul prevede reeșalonarea datoriei Zambiei pe o perioadă de peste 20 de ani, cu o perioadă de grație de trei ani, în care sunt datorate doar plățile pentru dobânzi. China este cel mai mare creditor oficial al Zambiei.

Datoria destinată restructurării include restanțe de 1,3 miliarde de dolari, iar creditorii din sectorul privat sunt așteptați să facă același lucru în ceea ce privește cele 6,8 miliarde de dolari care le sunt datorate, potrivit unui oficial francez care nu a dorit să fie identificat.

Zambia este privită ca un test pentru un cadru de restructurare a datoriilor susținut de Grupul celor 20 de națiuni bogate, menit să eficientizeze ajutorul pentru țările prinse în criza datoriilor din țările în curs de dezvoltare, declanșată în parte de pandemie. Cu toate acestea, procesul a fost dureros de lent pentru Zambia, fapt care a descurajat toate guvernele, cu excepția câtorva dintre cele aflate în dificultate, să solicite ajutor în cadrul acestui mecanism.

Țările în curs de dezvoltare au nevoie de ajutor 

Beijingul a ținut să nu fie văzut că întârzie și mai mult reducerea datoriei Zambiei la summit, a declarat oficialul francez, adăugând că discuțiile președintelui francez Emmanuel Macron cu autoritățile chineze la Beijing, în aprilie, au contribuit, de asemenea, la deblocarea situației.

Macron a declarat pe Twitter că acordul de restructurare a datoriei a fost „o realizare istorică”.

„Rămânem mobilizați pentru a ne asigura că alte țări prinse în capcana datoriilor beneficiază de un răspuns multilateral”, a adăugat Macron.

Acordul de restructurare cu creditorii oficiali deschide calea pentru ca Zambia să primească încă o tranșă de 188 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional, parte a unui pachet de 1,3 miliarde de dolari aprobat în august 2022.

„Acest acord deschide calea pentru finalizarea primei revizuiri a acordului de trei ani al mecanismului extins de creditare a Zambiei, care ajută la plasarea Zambiei pe calea unei creșteri economice durabile și a reducerii sărăciei”, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, într-o declarație scrisă.

Amploarea reducerii datoriei de care Zambia are nevoie a fost o preocupare pentru unii dintre principalii creditori ai țării. Unii oficiali occidentali au acuzat China, cel mai mare creditor bilateral al Zambiei, că trage de timp în discuțiile de restructurare, lucru pe care Beijingul îl neagă.

Datorie de miliarde de dolari

Din cele 6,3 miliarde de dolari datorate organismelor guvernamentale, 4,1 miliarde de dolari erau datorate în mod special Băncii de Export-Import a Chinei ceea ce, potrivit analiștilor, a subliniat importanța sprijinului acordat de China pentru acordul de reducere a datoriilor.

„Sunt încântată că comunitatea internațională s-a unit pentru a sprijini Zambia în momentele de nevoie.Îi îndemn pe toți creditorii oficiali bilaterali și din sectorul privat să finalizeze rapid procesul de restructurare a datoriei, care va oferi o ușurare familiilor din Zambia și va încuraja investițiile private necesare pentru a relansa economia”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Hichilema din Zambia a fost unul dintre cei aproximativ 40 de lideri care au participat joi și vineri, în Franța, la un summit care vizează reducerea poverii datoriei unora dintre cele mai vulnerabile țări din lume, eliberând în același timp miliarde de dolari în noi fonduri pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice, conform reuters.com.

Obligațiunile internaționale ale Zambiei au fost tranzacționate în general fără variații vineri, dar s-au redresat în ultimele luni, emisiunea 2024 atingând un maxim al ultimelor nouă luni la începutul tranzacțiilor.

Sorina Bucur

Studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Pasionată de scris, lectură și artă. Am terminat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția Polonă-Germană

Recent Posts

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

6 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

7 ore ago

Fraudă cu vouchere de vacanță! Ce se întâmplă dacă tichetele sunt schimbate în bani

Cinci polițiști din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, unul dintre ei la pensie, au fost…

8 ore ago

Veniturile unor anumiți români ar putea fi tăiate și cu 50%! Cine este afectat

Veniturile bugetarilor sunt în pericol să fie reduse, iar Guvernul are în vedere anumite măsuri…

9 ore ago

Pensionarea anticipată. Cum te poți pensiona mai devreme fără penalizări?

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit clarificări cu privire la criteriile conform cărora unii români…

10 ore ago

Ucraina, scutită de la plata taxelor vamale încă un an. Măsura a fost adoptată de UE

Ucraina va continua să beneficieze de suspendarea taxelor vamale pentru încă un an, până la…

11 ore ago

This website uses cookies.