International

Activiștii din Austria au ocupat conacul fostului vicepremier al Rusiei: „vila va fi transformată în adăpost pentru refugiați”

conac

În decursul zilei de ieri, mișcarea autointitulată ”alianţa informală a activiştilor anarhişti” a ocupat un conac situat pe malul unui lac din Austria, care ar aparține oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei. Potrivit acestora, vila oligarhului ar urma să fie transformată într-un centru pentru refugiați, nevoiași și persoane fără adăpost.

Activiștii din Austria au ocupat conacul fostului vicepremier al Rusiei: „vila va fi transformată în adăpost pentru refugiați”

Cotidianul austriac Salzburger Nachrichten a scris, marţi, că Igor Şuvalov, aflat printre cetăţenii ruşi sancţionaţi de statele occidentale după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, este proprietar al unui conac înregistrat pe o companie din Austria şi o fundaţie din Liechtenstein.

Miliardarul aliat al lui Putin îşi abandonase deja micul palat, întrucât se află pe lista de sancţiuni a Austriei”, spun activiștii.

Ocuparea conacului aflat pe malul lacului Attersee este un mesaj împotriva războiului, împotriva proprietăţilor miliardarilor şi ”oricărui tip de exploatare”, mai afirmă activiştii, care susţin că vor transforma vila oligarhului rus în adăpost pentru ”refugiaţi, dezertori şi persoane fără adăpost”, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit aceluiaşi ziar, fostul vicepremier rus şi-a transferat cu câteva luni în urmă bunuri personale din Austria către Rusia, folosind un avion privat.

Igor Şuvalov, în vârstă de 55 de ani, a fost zece ani vicepremier în guvernul de la Moscova, între anii 2008 şi 2018.

Rusia denunță sancțiunile impuse împotriva oligarhilor ruși după invadarea Ucrainei drept „banditism de stat” și acuză Occidentul că nu mai respectă principiul inviolabilității proprietății private

„Acest lucru demonstrează clar prăbușirea caracterului sanctității proprietății private și al afacerilor private și, probabil, demonstrează pericolul de a face afaceri” în Occident, susține Dmitry Peskov, secretarul de presă al Kremlinului.

Sancțiunile Occidentului asupra Rusiei

Atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite au anunțat după invadarea Ucrainei de către Rusia că vor impune sancțiuni care să îi vizeze direct pe oligarhii ruși ce au legături apropiate cu Kremlinul sau finanțează mașinăria de război a țării.

Ca răspuns la atacul militar fără precedent și neprovocat al președintelui rus Putin împotriva Ucrainei, UE răspunde prin adoptarea unui pachet cuprinzător și solid de sancțiuni restrictive menite:

  1. să submineze capacitatea Kremlinului de a finanța războiul
  2. să impună costuri economice și politice clare asupra elitei politice ruse responsabile de invazie
  3. să diminueze baza sa economică