International

A fost capturat în Ucraina cel mai apropiat aliat a lui Putin. Oligarhul Viktor Medvedchuk este acuzat de trădare

prizoner

Liderul „Platformei de Opoziție pentru Viață”, Viktor Medvedchuk a fost capturat de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Oligarhul a fost arestat în februarie, însă a evadat la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Partidul oligarhului a fost interzis în Ucraina din cauza legăturilor cu Rusia!

Până la anunțul de marți al liderului de la Kiev nu se știa unde se afla oligarhul ucrainean. Arestarea este cu atât mai importantă pentru forțele ucrainene, cu cât Medvedchuk ar fi nașul uneia dintre fiicele lui Vladimir Putin. Dacă aceste informații se confirmă, cu siguranță va fi o lovitură puternică de imagine pentru regimul de la Moscova.

Volodimir Zelenski a anunțat că oligarhul Viktor Medvedchuk, cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, a fost capturat de forțele de securitate ucrainene. Pe contul său oficial de Telegram, Zelenski a postat o fotografie cu Medvedchuk în uniformă ucraineană și cu cătușe, informează The Guardian.

„O operațiune specială a fost realizată datorită SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei, n.r.). Foarte bine! Detalii mai târziu. Slavă Ucrainei!”, a scris liderul de la Kiev.

Președintele Ucrainei a publicat și o fotografie care-l arată pe Medvedchuk așezat lângă un calorifer, cu mâinile încătușate.

Preşedintele Zelenski a propus marţi seară Moscovei să îl ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia.

„Propun Federaţiei Ruse să schimbăm acest bărbat cu băieţii şi fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. De aceea este important ca forţele noastre de ordine şi armata să ia în considerare şi această posibilitate”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video postată pe Telegram.

Petro Poroshenko, fostul preşedinte ucrainean, îl folosea pe Medvedchuk pe post de „linie directă” între el şi Vladimir Putin, iar unii specialiști speculau instalarea acestuia drept lider marionetă al Ucrainei, în cazul schimbării regimului de la Kiev.

Viktor Volodymyrovych Medvedchuk, în vârstă de 68 de ani, este un politician ucrainean, avocat de profesie. Atitudinea sa a fost mereu anti occidentală, fiind un oponent vocal împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.