Lifestyle

Acuzarea lui Trump i-ar putea aduce al doilea mandat prezidențial? Ce spun experții

Donald Trump, sursa foto CNN
Credit imagine: CNN

Din ce în ce mai mulți republicani vor să-l voteze pe Donald Trump la scrutinul din 2024. Până la punerea sub acuzare a fostului președinte american, favoritul republicanilor era Ron DeSantis.

Larry White, republican care se autointitulează conservator, se gândea să voteze pentru Ron DeSantis în competiția pentru nominalizarea prezidențială a partidului său, considerând că guvernatorul Floridei are mai multe șanse de a recâștiga Casa Albă de la democrați decât fostul președinte Donald Trump.

Apoi, la 30 martie, a venit vestea că Donald Trump a fost pus sub acuzare la New York pentru acuzații legate de o plată de bani pentru tăcere către o vedetă din industria adultă, ceea ce îl face primul fost președinte american care se confruntă cu o urmărire penală.

Conservatorii simt că Trump e nedreptățit

„Acum votez absolut pentru Trump”, a declarat White, în vârstă de 75 de ani, compozitor și muzician în Nevada. „Inculparea a fost ultima picătură pentru mine, pentru că Trump a suferit atât de multe abuzuri politice. Cred că el este cel mai puternic candidat pentru a contesta ceea ce face stânga. Sunt cu totul de acord”.

Furia lui White și revenirea la susținerea lui Trump în detrimentul lui DeSantis reflectă sentimentul multor activiști republicani și alegători republicani cu care Reuters a vorbit în Nevada. Statul vestic votează devreme în procesul de nominalizare prezidențială, ceea ce îi conferă un rol important în a decide ce candidat va lua avânt în alegerile din 2024.

Până la punerea sub acuzare, majoritatea celor 35 de republicani intervievați de Reuters erau dispuși să îi întoarcă spatele lui Trump și să meargă cu un alt candidat pentru alegerile din 2024, considerând că acesta era prea viciat pentru a câștiga alegerile generale pentru republicani anul viitor, conform unei analize care a fost publicată de Reuters.

Acuzațiile penale din New York au schimbat toate acestea, bulversând competiția primară republicană și oferindu-i potențial lui Trump și mișcării sale, „Make America Great Again”, un impuls major în încercarea sa de a reintra la Casa Albă. Un proces este la mai mult de un an distanță, spun experții juridici, ceea ce înseamnă că Trump s-ar putea confrunta cu un proces cu jurați în timp ce face campanie.

Fiecare dintre ei a denunțat acuzația ca fiind o persecuție fără temei, motivată politic, a lui Trump. Acuzațiile împotriva lui Trump nu sunt încă clare, deși analiștii juridici spun că acesta ar putea fi urmărit penal pentru falsificarea înregistrărilor de afaceri sub acuzația de a ascunde adevărata natură a plăților.

Dintre cei 35, 20 au declarat că s-au gândit să se îndepărteze de Trump și să îl susțină pe DeSantis. Dintre aceștia, 14 au spus că punerea sub acuzare le schimbă modul de gândire și îi determină să îl susțină din nou pe fostul președinte.

Ce urmează pentru Donald Trump

Se așteaptă ca Trump să fie pus sub acuzare, să i se ia amprentele și să fie fotografiat marți într-un tribunal din New York, devenind astfel primul fost președinte care se confruntă cu acuzații penale. Un avocat al lui Trump a declarat vineri că acesta va pleda nevinovat.

Actul de acuzare a urmat unei anchete a unui mare juriu din Manhattan, care a audiat dovezi despre o plată de 130.000 de dolari către actrița Stormy Daniels, care ar fi fost autorizată de Donald Trump în ultimele zile ale campaniei prezidențiale din 2016. Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a declarat că a fost plătită pentru a păstra tăcerea cu privire la o întâlnire sexuală cu Trump în 2006. Trump a negat că această întâlnire a avut loc; ascunderea unor astfel de plăți ar putea încălca legile privind finanțarea campaniei electorale.

Reacția la această acuzație din partea republicanilor din Congres și chiar a potențialilor săi rivali republicani pentru nominalizarea la Casa Albă a demonstrat strângerea fermă pe care Trump o păstrează încă asupra partidului, datorită sprijinului îndârjit al unui nucleu de alegători.

Liderii partidului s-au raliat în spatele lui Trump. Chiar și DeSantis, care încă nu și-a declarat candidatura, dar este de așteptat să o facă în curând, a calificat inculparea drept „antiamericană”.