Info Actual > Economic > Adio ”manevre” fiscale! Legea profitului obligatoriu, strecurată pe furiș
Economic

Adio ”manevre” fiscale! Legea profitului obligatoriu, strecurată pe furiș

Adio ”manevre” fiscale! Legea profitului obligatoriu, strecurată pe furiș

După ce termenul pentru depunerea la Ministerul Finanțelor a situațiilor financiare pentru anul 2020 a expirate, companiile din România vor fi din noui obligate să depună la Registrul Comerțului o nouă declarație de beneficiar.

Declaraţia de beneficiar real pentru firme a redevenit obligatorie

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, speră să-şi convingă colegii să ia o măsură astfel încât statul să nu mai ceară antreprenorilor declaraţii cu informaţii pe care le au deja.

„A redevenit obligatorie inutila declaraţie de beneficiar real pentru firme la care statul deja deţine informaţiile. Ca de obicei, a intrat în vigoare fără ca statul să prevadă că termenul de depunere e în câteva săptămâni şi că o să genereze o mare bătaie de cap pentru antreprenori. Şi fără să introducă un termen alternativ pentru această depunere. Aşa cum v-am promis, săptămâna trecută am încercat să introducem un amendament prin care să eliminăm din nou declaraţia de beneficiar real.”

Claudiu Năsui: Amenda este de 5.000 de lei

„Din păcate, unii parlamentari au cerut amânarea discuţiilor. De aceea, săptămâna aceasta ducem problema în coaliţie. Sperăm să reuşim să ne convingem colegii să aplicăm modelul austriac şi în România. Adică să facem ce făceam şi în Legea 108/2020. Statul să nu mai ceară anual antreprenorilor români declaraţii cu informaţii pe care le are deja. Până atunci, însă, dacă nu se depune declaraţia acesta, amenda este de 5.000 de lei”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a explicat că, potrivit unei directive a Uniunii Europene, statul român are obligaţia de a menţine un registru central cu beneficiarii reali ai firmelor din România. Directivele sunt obligatorii, dar felul în care statele membre ale UE decid să le implementeze este la latitudinea lor, iar în România „statul alege de obicei să implementeze directivele în modul cel mai dur mod posibil”.