Economic

Adrian Câciu: „Amânarea ratelor implică o serie de costuri suplimentare”. Ministrul de Finanțe avertizează românii cu credite

Adrian Câciu

Ministrul de Finanțe a declarat că amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză, iar românii ar trebui să se adapteze la ceea ce le oferă piața. Acesta a mai precizat că sistemul bancar este deschis și la refinanțări și la amânări voluntare.

Adrian Câciu: „Amânarea ratelor implică o serie de costuri suplimentare”. Ministrul de Finanțe avertizează românii cu credite

Potrivit ultimelor informații oferite de Adrian Câciu, amânarea ratelor se face atunci când ești în incapacitate de a plăti, deoarece implică o serie de costuri suplimentare pe care le vei suporta după amânare. Băncile au același interes ca și debitorul, de a nu rămâne cu un credit neperformant, a adăugat acesta.

Românii ar trebui să se adapteze la ceea ce oferă piața în acest moment:

„Rămâne în continuare în analiză. (…) Între timp, faptul că rămâne această măsură în analiză nu înseamnă că toţi, companii sau persoane fizice, să nu încercăm să ne refinanţăm creditele. Vă dau un exemplu foarte simplu: diferenţa între ROBOR şi IRCC. Am mai spus-o, o repet: ROBOR spune inflaţia viitoare şi vedem că el creşte, asta înseamnă că băncile se aşteaptă la o inflaţie de durată, IRCC spune inflaţia anterioară. Vedem o diferenţă cam de 3,5 puncte procentuale la momentul acesta, poate greşesc, de trei puncte procentuale, între ROBOR şi IRCC. Nu costă pe nimeni nimic altceva decât a merge la bancă şi a-şi refinanţa un credit imobiliar sau ipotecar, a-l duce pe IRCC.

Sistemul bancar este deschis şi la refinanţări, chiar şi la amânări voluntare

Pe de altă parte, de ce a rămas în analiză acest proiect este faptul că are un cost de finanţare destul de mare ulterior şi ar putea să fie puţin mai toxic pentru cel ce amână, în contextul în care nu am stabilizat inflaţia şi creşterea de dobânzi, pentru că la un moment dat, când vei plăti, vei plăti la o dobândă mult mai mare şi vei plăti şi acel capital amânat şi dobânzile amânate”, a explicat Adrian Câciu.

„Dar amânarea este bine să o faci atunci când chiar eşti în incapacitatea de a plăti ratele, pentru că implică o serie de costuri suplimentare pe care le vei suporta după amânare. Dar există tot felul de soluţii, pentru că băncile au acelaşi interes ca şi debitorul, să nu rămână cu un credit neperformant. Dacă avem o astfel de problemă îi îndemn pe toţi să meargă şi să vadă care este situaţia, iar noi rămânem cu această măsură în analiză”, a precizat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Indicele ROBOR la trei luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei. Miercuri, acesta a crescut la 4,71% de la 4,70%, valoarea înregistrată în ședința precedentă, potrivit datelor BNR. O asemenea conotație a fost înregistrată în urmă cu nouă ani, pe 10 iunie 2013:

„Vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare, puseul inflaționist care are la bază ceea ce s-a și spus, criza prețurilor la energie, efectele conflictului asupra fluxurilor mondiale de comerț cu petrol, adică creșterea prețului la combustibil, pe de altă parte distorsionarea unor fluxuri sau lanțuri de aprovizionare pe zona alimentară, ele împreună au creat acest puseu inflaționist”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Creșterea indicelui la nivelul la care a ajuns în prezent a început pe 24 februarie, atunci când Rusia a început invadarea Ucrainei. Atunci, indicele a crescut de la 3,56% din data de 23 februarie 2022la 3,61% în data de 24 februarie 2022.