Social

Aglomerația de la graniță poate fi evitată! Soluția pe care autoritățile NU au permis-o momentan

Sursă foto: Știrile ProTV

Aglomerația de la graniță poate fi evitată! Soluția pe care autoritățile NU au permis-o momentan. Aglomerația de la frontiera de vest a României ar putea fi evitată dacă autoritățile ar permite folosirea unui aplicație online, disponibilă încă din primăvara anului trecut.

Aceasta a fost dezvoltată de organizație nonguvernamentală Citizen Next împreună cu STS şi apoi donată statului. Vicepreședintele organizației, Lucian Stuparu, a explicat pentru Radio România Timișoara modul în care funcționează aplicația.

Lucian Stuparu: Noi am făcut o aplicație prin care se digitalizează declarația DSP care este solicitată la frontieră.

Practic, călătorul acum poate să completeze declarația online, primești un cod QR, cu acel cod QR se poate prezenta la ghişeul DSP, care scanează și vede pe ecran toate informațiile din declarație, poate să o imprime sau poate pur și simplu să bifeze măsura care carantina, izolare sau nimic, şi apoi poate să treacă mai departe, adică ar simplifica mult fluxul acesta de scriere de mână a formularului.

Aplicaţia este folosită cu succes pe aeroporturile Otopeni, Târgu Mureș, Cluj, Sibiu și Craiova încă de la jumătatea anului trecut, dar poate fi utilizată și la frontiera terestră.

Vă reamintim, în ultimele zile, în vămile de la granița cu Ungaria s-a creat aglomerație pentru că oamenii trebuie triaţi epidemiologic și sunt nevoiţi să stea la rând în frig pentru a completa formularele de acces în țară.