Economic

Agricultura și industria alimentară au nevoie de sprijin. SINDALIMENTA lansează un semnal

Agricultura și industria alimentară au nevoie de sprijin. SINDALIMENTA lansează un semnal de alarmă. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA lansează un apel la unitate adresat agricultorilor și producătorilor de alimente din România și cere luarea unor măsuri de sprijin pentru sectoarele din agricultură afectate de secetă și pandemia de coronavirus.

Reprezentanții SINDALIMENTA spun că agricultura românească traversează o perioadă foarte grea, pe fondul crizei economice generată de pandemia de coronavirus, care se suprapune peste o secetă fără precedent în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, agricultura țării reprezintă baza aprovizionării cu materie primă pentru industria alimentară românească, de aceea sunt necesare măsuri de sprijin.

În document se solicită finanțarea urgentă a înființării fermelor de reproducție pentru suine, în condițiile în care România importă peste 80% din necesarul de carne de porc. Un apel similar este făcut și pentru sectorul creșterii păsărilor, pentru că, potrivit comunicatului, țara noastră importă un procent foarte mare din puii din Polonia, iar riscul infestării cu gripa aviară și salmonella este iminent.

Totodată, se solicită acordarea de sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol: continuarea reabilitării urgente a sistemelor de irigații și punerea lor în funcțiune, înființarea în regim de urgență a camerelor agricole, credite fără dobândă pentru materia primă și salariile angajaților din industria alimentară.

SINDALIMENTA mai cere eliminarea taxelor pe salariile angajaților pe o perioadă de minim şase luni.