Lifestyle

Ai abuzat de bunătățile de Paște? Ce zici de un detox ca la carte?

Ai abuzat de bunătățile de Paște? Ce zici de un detox ca la carte?
Foto: capital.ro

Stufat, friptură de miel la tavă, drob, pască, cozonac, ocazional un mic sau doi, poate un cârnat, a mers și un pui la ceaun. Acum te simți greoi și cam somnolent. Parcă n-ai face nimic?

Cam așa se petrece cu toți românii, în vremea sărbătorilor. Puțini sunt cei care se pot abține în fața meselor încărcate cu bunătăți, și, după prima zi, totul este asezonat cu Triferment din belșug. Dar lupta continuă, până vei fi… înfrânt. Așa că a venit vremea să schimbi câte ceva în alimentație.

Detox ca la carte

O detoxifiere după mesele copioase este cea mai bună soluție pentru a crește vitalitatea organismului și a scăpa de efectele pe care alimentația bogată în grăsimi și zaharuri le-a avut asupra ta, aflăm de pe site-ul totuldespreslabit.ro.

Detoxifierea ajută la regenerarea celulară și este indicată mai ales atunci când suferi de oboseală cronică, stres sau dereglări ale tranzitului intestinal.

Astfel, pentru detoxifiere, în general, dar mai ales pentru o detoxifiere după Paște făcută corect, cel mai important lucru este hidratarea. Prin urmare, trebuie să consumi doi-trei litri de lichide (apă și ceaiuri) zilnic.

Ceaiul, un dar aparte

În acest sens, cele mai indicate sunt ceaiurile aromate cu ghimbir, cu scorțisoară, cu anason, deoarece, pe scala ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului), condimentele sunt cei mai puternici antioxidanți.

De asemenea, putem consuma apă călduță cu lămâie sau apă fructată, pe care o prepari astfel: lași de cu seara la macerat în apă bucăți de fructe sau legume preferate, iar dimineața poți bea apa respectivă. Astfel, mineralele din fructe și legume se absorb mai bine, aflăm de pe totuldespreslabit.ro.

Detox, lucruri foarte importante

Înainte de a începe o cură de detoxifiere de primăvară trebuie să îți faci analizele, ca să te asiguri că nu suferi de afecțiuni precum insuficiență cardiacă, diabet, probleme renale sau hepatice. În aceste condiții, detoxifierea este contraindicată.

În plus, trebuie să că există varianta optimă de detoxifiere, iar tu poți opta pentru una dintre ele. Prima este aceea a detoxifierii într-un centru specializat, unde specialiștii îți vor face toate analizele necesare, îți vor recomanda programul de detoxifiere potrivit și vor supraveghea cum decurge acesta.

Detoxifiere pe momentele zilei

Dacă vrei să încerci singur, iată o metodă recomandată de cei de la Kilostop.

Dimineața poți alege fructe proaspete – banană, kiwi, avocado, ananas, fructe de pădure congelate (în cazul în care nu găsești proaspete)- , smoothie-uri (nu fresh-uri, întrucât, prin stoarcere, din fruct nu mai rămân decât apa și zahărul care se absoarbe rapid), cereale integrale, fructe uscate sau semințe. Le poți combina cu lapte de migdale sau de soia, dar nu și cu lapte de cocos, întrucât acesta conține grăsimi saturate.

Pentru prânz, ideale sunt legumele crude – consumate sub formă de salate -, smoothie-urile sau supele cremă. Pentru aportul necesar de proteine, poți consuma ciuperci, mazăre, fasole, năut sau soia. De asemenea, poți adăuga orez sau paste integrale, poți înlocui brânza cu tofu și poți completa prânzul cu avocado ori măsline. Acestea din urmă conțin grăsimi bune și îți asigură o alimentație echilibrată.

Seara, optează pentru salate, supe cremă sau legume preparate la grătar sau la abur.