Social

Ajutor financiar pentru pensionari! Când vin banii

pensiile, veniturile seniorilor Sursă foto: playtech.ro
sursa foto arhiva personala

În luna octombrie, oamenii care primesc pensii din sistemul public din România vor primi un ajutor financiar de până la 500 de lei. Acest sprijin este destinat în special pensionarilor cu venituri mici, care se confruntă cu dificultăți financiare considerabile.

Suma acestui ajutor financiar, care va fi acordat de către stat, variază între 300 și 500 de lei, în funcție de venitul lunar al beneficiarului, potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Ajutor financiar pentru pensionari

Mulți dintre pensionari au venituri extrem de mici, în ciuda contribuțiilor lor la sistemul de pensii pe parcursul vieții lor de muncă. În consecință, statul a luat măsuri pentru a le oferi acestora un sprijin financiar în luna octombrie.

Pentru a fi eligibili pentru acest ajutor, pensionarii trebuie să aibă venituri lunare mai mici sau egale cu 3.000 de lei. CNPP a precizat că acest ajutor financiar, reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022, se adresează atât pensionarilor din sistemul public de pensii, cât și beneficiarilor altor drepturi prevăzute de legi cu caracter special, care au domiciliul în România și îndeplinesc criteriul de venit.

Suma exactă a ajutorului va fi determinată în funcție de veniturile totale ale beneficiarului, inclusiv pensiile, salariile și alte drepturi acordate în baza legii, cu excepții specifice. Astfel, persoanele cu venituri lunare de până la 1.500 de lei vor primi 500 de lei, cei cu venituri între 1.501 lei și 2.000 lei vor primi 400 de lei, iar cei cu venituri între 2.001 lei și 3.000 lei vor primi 300 de lei.

Când vin banii

Această veste reprezintă un sprijin semnificativ pentru pensionarii cu venituri mici, ajutându-i să facă față cheltuielilor mari și costului ridicat al vieții. Beneficiarii care primesc și alte tipuri de ajutoare sociale de la stat sunt, de asemenea, eligibili pentru acest ajutor financiar, care va fi acordat individual fiecărui beneficiar.

Plafonul veniturilor pentru acordarea acestui ajutor va fi stabilit în funcție de drepturile aferente lunii octombrie și nu vor fi luate în considerare anumite sume restante. Taloanele de pensii, care includ informații despre cuantumurile ajutoarelor financiare complementare, au fost predate la Poșta Română pentru distribuție începând cu 1 octombrie 2023, după ce au fost tipărite de Casa Națională de Pensii Publice, potrivit Fanatik.