Economic

Alegerile electorale pun presiune pe economia țării. Deficitul bugetar a ajuns la 5%

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
sursa foto:arhiva companiei

Deficitul bugetar pentru anul 2024 este de 5%. Totuși, fiind un an electoral atât la nivel național, cât și european, presiunea asupra cheltuielilor este extrem de mare. Această informație a fost comunicată de Alin Marius Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

„Deficitul bugetar pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, este 5%. Cu toţii cunoaştem că, fiind un an electoral, atât la nivel european, dar mai ales la nivelul României, când avem toate alegerile în anul 2024, presiunea pe cheltuieli este una foarte mare” a transmis Alin Marius Andrieș.

În prezent, veniturile fiscale ale României reprezintă 27% din PIB, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.

„Pe primul trimestru, veniturile au crescut cu aproximativ 17% comparativ cu perioada anterioară. Dar şi cheltuielile au crescut foarte mult, mult mai mult decât veniturile. De aceea, deficitul aferent primului trimestru este unul uşor mai ridicat decât cel pentru anul 2024” a mai spus Andrieș.

El a menționat că în Legea bugetului a fost inclus un amendament care prevede că în anul 2024 nu vor avea loc schimbări semnificative în politica fiscală, potrivit G4Media.ro.