Actual

Alertă de gripă aviară la granița Ungariei cu România. Care sunt primele măsuri luate de specialiști pentru controlul focarului

gripa aviara
Infoactual

Statistic vorbind, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Un focar de gripă aviară la granița României cu Ungaria stârnește panică atât printre oameni, cât și autorități.

Alertă de gripă aviară la granița Ungariei cu România. Care sunt primele măsuri luate de specialiști pentru controlul focarului

La granița României, un focar de gripă aviară este deocamdată ținut sub control, pentru a nu se extinde, mai departe. Cu toate acestea, oamenii locului sunt în alertă și au fost luate deja și primele măsuri.

Focarul de gripă aviară a fost identificat la o fermă de gâşte din judeţul Bekes din sud-estul Ungariei, la frontiera cu România, după cum a anunţat miercuri, 30 noiembrie 2022, Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH), potrivit media.

Care sunt primele măsuri luate de specialiști pentru controlul focarului

Autoritatea a precizat că a instituit o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul. NEBIH a adăugat că toate cele 3.080 de gâşte de la ferma respectivă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului.

Potrivit presei din Ungaria, Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a descoperit focare de gripă aviară H5N1 la două ferme din judeţul Bacs-Kiskun, din sudul Ungariei, la începutul lunii.

Ce este gripa aviară

Gripa aviară este o boală virală contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost descoperită, mai târziu. în toată lumea.

Statistic vorbind, în octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea.

România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial, când a fost diagnosticată în premieră de specialiști.