Actual International

NATO, Polonia și Ungaria în alertă, după ce două rachete rusești au lovit o localitate poloneză de la granița cu Ucraina

NATO, Polonia și Ungaria în alertă, după ce două rachete rusești au lovit o localitate poloneză de la granița cu Ucraina

Vladimir Putin nu se are limite, iar marți seară două rachete rusești au fost lansate asupra orașului polonez Przewodów, aflat la granița cu Ucraina. Kremlinul a transmis că este o provocare, iar Kievul a anunțat că a fost cel mai mare val de atacuri cu rachete de când a început războiul.

Cu puțin timp în urmă, CNN a transmis că NATO spune că analizează rapoartele potrivit cărora rachetele au aterizat în Polonia, țara sa membră, și că se coordonează îndeaproape cu autoritățile poloneze.

„Analizăm aceste rapoarte și ne coordonăm îndeaproape cu aliatul nostru Polonia”, a declarat un oficial NATO pentru CNN.

Guvernul polonez a decis, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei și ia în considerare declanşarea Articolului 4 din Tratatul NATO.

Ce prevede Articolul 4 din Tratatul NATO

„Părţile se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată”, se spune în articolul 4.

Deja preşedintele american Joe Biden, aflat în Indonezia, la summitul G20 desfășurat la Bali, a fost informat despre incidentele din Polonia şi a vorbit la telefon cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

De asemenea, consultări telefonice a avut președintele Poloniei și cu președintele Ucrainei, Zelenski.

În urma incidentului, au murit doi oameni

Conform presei britanice, ar fi vorba de rachete rusești de croazieră, iar în urma incidentului ar fi murit două persoane. După acest atac al rușilor, NATO a luat imediat atitudine și a anunțat că se va coordona cu autoritățile poloneze, analizând toate rapoartele care vorbesc despre rachetele care au ajuns în Polonia. „Analizăm aceste rapoarte și ne coordonăm îndeaproape cu aliatul nostru Polonia”, a declarat un oficial NATO pentru CNN.

„Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru”

În această noapte urmează să aibă loc o ședință a guvernului polonez, după ședința specială pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare. De asemenea, forțele armate poloneze sunt în „alertă maximă”. Potrivit declarațiilor lui Volodimir Zelensky, acțiunile lui Putin nu se vor mai limita la granițele Ucrainei.

”Astăzi s-a întâmplat și ceea ce am avertizat de mult timp. Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru.

Rachetele rusești au lovit Polonia, pe teritoriul țării noastre prietene. De câte ori a vorbit Ucraina despre faptul că teroriștii nu se vor opri? Polonia, statele baltice… Este o chestiune de timp până când teroarea rusă se va muta mai departe. Trebuie să punem teroristul la locul lui! Cu cât Rusia se simte mai mult timp impunitate, cu atât mai multe amenințări vor fi pentru toți cei la care rachetele rusești pot ajunge”.

„Victoria este posibilă atunci când nu există frică!”

„Să lanseze rachete pe teritoriul NATO… Aceasta este o lovitură cu rachete rusești asupra securității colective! Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să se ia măsuri.

Și acum vreau să le spun tuturor fraților și surorilor noastre poloneze: Ucraina vă va sprijini întotdeauna! Teroarea nu va despărți oamenii liberi! Victoria este posibilă atunci când nu există frică! Rusia pierde pe câmpul de luptă. Rusia ne terorizează atât pe noi, cât și pe toți cei pe care îi poate atinge. Vom face totul pentru a o opri!”, a declarat președintele Ucrainei.

Orban a convocat Consiliul de Apărare a țării

După ce rachetele au lovit teritoriul Poloniei și livrările de petrol au fost oprite de Ucraina prin conducta Drujba, Viktor Orban, președintele Ungariei, a convocat Consiliul de Apărare a ţării.

„Ca răspuns la oprirea livrărilor de petrol prin conducta Drujba şi la racheta care a lovit teritoriul Poloniei, premierul Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare al Ungariei”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce s-a întamplat în Ucraina, azi

Potrivit adjunctului șefului biroului președintelui ucrainean, Kirilo Timoșenko, peste șapte milioane de ucrainieni au rămas fără electricitate. În urma atacurilor rușilor, au fost avariate nu mai puțin de 15 instalații din infrastructura energetică a Ucrainei, iar oamenii lui Volodimir Zelensky au reușit să doboare 70 din peste 90 de rachete care au fost lansate.