Actual Diverse

Doza a patra de vaccin pentru coronavirus ajunge în România la finalul lunii noiembrie. Ce oficial român va face prima injecție

Doza a patra de vaccin pentru coronavirus ajunge în România la finalul lunii noiembrie. Ce oficial român va face prima injecție
Infoactual

O veste bună pentru românii care au deja primele trei doze administrate și certificatul de vaccinare împotriva coronavirusului este la zi, după evidența și recomandarea medicală de până acum.

Doza a patra de vaccin pentru coronavirus ajunge în România la finalul lunii noiembrie. Ce oficial român va face prima injecție

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că la finalul lunii noiembrie 2022 urmează să ajungă în România primele doze de vaccin anti-COVID-19 adaptat la variantele Omicron BA4 şi BA5 şi că se va vaccina cu doza a patra împotriva acestei boli.

Prezent duminică, la Romexpo, unde se desfăşoară examenul de Rezidenţiat, ministrul Rafila a spus că manifestările pandemiei de coronavirus continuă și se manifestă diferite în fiecare țară în parte. În România, cazuri se înregistrează zilnic iar decese sporadic, chiar dacă nu într-o proporție mare, ele există.

„Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. Noi avem între 200 şi 400 de cazuri pe zi, câteva decese. Au fost şi zile fără niciun deces.

Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră. Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe recomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice.”

Pentru a fi un exemplu, ministrul sănătății Alexandru Rafila a spus că este de acord să i se administreze prima injecție cu doza patru.

„Eu personal, de exemplu, o să mă vaccinez cu cea de-a patra doză. Mi se pare protectiv, aşa cum m-am vaccinat şi împotriva gripei. Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese.”

Referitor la același subiect, ministrul Rafila a menționat că este pentru prima dată când se va utiliza „un vaccin adaptat” şi că nu este exclus ca imunizarea anti-COVID-19 să devină sezonieră.

Iar în ceea ce privește locația, unde vor putea merge oamenii să beneficieze de doza patru, tot ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că vaccinarea anti-COVID-19 se va face la medicii de familie şi în centrele de vaccinare deschise în mai multe spitale din România.