Actual

Alertă în Tulcea. Continuă să cadă drone?

Tulcea Ro-Alert, sursa foto KanalD

Tulcea a devenit ținta alertelor. Județul, care se află aproape de orașele portuare atacate frecvent de Kremlin, riscă numeroase daune colaterale.

Mesajul Ro-Alert a apărut pe telefoanele persoanelor din mai multe localități tulcene. El oferă următoarele indicații:

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”.

Aceste mesaje au devenit frecvente în zonă. Aproape la ordinea zilei. Iar panica se instalează atât ăn Tulcea, cât și în județele învecinate, precum și în restul țării.

Ce spun autoritățile

Institutul pentru Situații de Urgență (ISU) a transmis mai multe informații despre mesaj.

“Mesajul este unul de informare şi prevede recomandări de protecţie pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite. Mesajul RO-Alert a fost transmis pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de frontieră din municipiul Galaţi respectiv plaja Cotul Pisicii către Vama Giurgiuleşti”. Au căzut trei drone în localitățile tulcene. Anexa unei locuințe a fost puternic avariată de acest proiectil. Pe de altă parte, nu a fost niciun explozibil identificat la nivelul dronelor care au fost examinate.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a luat mai multe măsuri pentru a proteja persoanele din zone vulnerbaile. De asemenea, aflăm că ”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”.

Se caută soluții

Raed Arafat a făcut și el declarații cu privire la situația tensionată. Iată ce a transmis șeful DSU:

„Acolo unde vor fi zonele cu risc mai mare să se întâmple ceva, chiar dacă riscul e mic, noi dăm mesaj RO-Alert când intră dronele în aria, în apropierea noastră.

Când Ministerul Apărării știe că dronele se îndreaptă spre Ucraina, ne dă zona și noi dăm alertă, să fie clar ce are de făcut fiecare.

În zonele în care nu există acoperire telefonică există echipe care pot să transmită mesajul prin portavoce și sirene, de la mașini, de la IGSU.

Am discutat astăzi și cu președintele ANCOM pentru a găsi soluții de a crește acoperirea telefonică în zonele izolate, unde avem puțină populație, ca mesajele RO-Alert să ajungă și acolo”, a spus acesta, citat de România TV.