International

Erupție vulcanică de gradul 3! Autoritățile cresc nivelul de alertă

vulcanul vezuviu, sursa foto aleph news
sursa foto: arhiva foto

Un vulcan din estul Indoneziei a erupt miercuri, eliberând o coloană de fum de 1,5 kilometri înălțime și determinând autoritățile să crească nivelul de alertă. Locuitprii au fost sfătuiți să se îndepărteze de zona afectată, relatează AFP.

Vulcanul Ibu, situat pe insula Halmahera din nordul provinciei Maluku, a erupt la ora locală 11:11 (02:11 GMT), expulzând un nor dens de fum negru și cenușă.

Conform agenției indoneziene de vulcanologie (PVMGB), coloana de fum a atins o înălțime de 1,5 kilometri deasupra craterului. Nivelul de alertă al vulcanului Ibu a fost ridicat de la 2 la 3 pe o scară de patru niveluri.

Autoritățile au impus o zonă de excludere între 3 și 5 kilometri în jurul craterului. Autoritățile au sfătuit locuitorii să poarte măști și ochelari de protecție în timp ce sunt în aer liber. Locuitorii trebuie să fie pregătiți pentru căderi de cenușă vulcanică.

Indonezia, un arhipelag vast, se află într-o zonă cu activitate seismică și vulcanică intensă, cunoscută sub numele de „Cercul de Foc al Pacificului”.

Vulcanul a reînceput să prezinte activitate vulcanică săptămâna trecută, potrivit Agerpres.