Social

Noua tulpinină din Africa de Sud generează îngrijorări la nivel înalt! Raed Arafat anunță măsuri drastice în România

Noua tulpinină din Africa de Sud generează îngrijorări la nivel înalt! Raed Arafat anunță măsuri drastice în România

Noua tulpinină din Africa de Sud generează îngrijorări la nivel înalt! Raed Arafat anunță măsuri drastice în România!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat, dau vești proaste românilor. Noua tulpină din Africa de Sud se răspândește rapid. În acest context, autoritățile încearcă să protejeze cetățenii și au luat o serie de măsuri ce vor intra în vigoare începând de astăzi, 27 noiembrie 2021.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat anunță că și România impune măsuri drastice în contextul temerilor față de noua tulpină a coronavirusului descoperită în Africa de Sud. În urma alertelor de la OMS, au apărut alerte și din partea Centrului european de control al bolilor. CNSU a adoptat o Hotărâre cu privire la o serie de restricții drastice.

Restricții drastice începând de sâmbătă, 27 noiembrie

„Având în vedere alertele de la OMS și de la Centrul european de control al bolilor, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate de către aceste instituții. În momentul de față a fost adoptată o Hotărâre CNSU (…) care aliniază și România la măsurile deja luate în mai multe state europene care limitează sau chiar interzic călătoriile în și dinspre această zonă afectată”, a transmis la Guvern ministrul Alexandru Rafila.

Mai exact, conform hotărârii adoptate de CNSU, persoanele care vin din Africa de Sud vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, însă dacă efectuează un test negativ după 10 zile pot părăsi carantina. Totodată, ministrul a mai adăugat că vaccinarea rămâne foarte importantă având în vedere situația îngrjorătoare din momentul de față.

„Călătorii români care vin din zona respectivă vor fi carantinați timp de 14 zile, iar în prezența unui test negativ la 10 zile pot ieși din carantină. Totuși, trebuie să spunem foarte clar, lucrul acesta l-am discutat împreună cu domnul premier Ciucă, (…) că măsurile de vaccinare și de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinarea este soluția care se consideră în acest moment oportună. Populația trebuie să țină cont de acest lucru pentru că nu știm încă cum va evolua această nouă tulpină”, a adăugat Rafila.

Raed Arafat a anunțat intrarea în zona roșie a mai multor țări

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat a anunțat intrarea în zona roșie a mai multor țări, decizia urmând să intre în vigoare de astăzi, sâmbătă, 27 noiembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

„Se introduc în zona roşie statele Botswana, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, începând de astăzi. Hotărârea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Persoanele care vin din țările mentionate mai sus vor intra în carantină timp de 14 zile. Totodată, se instituie obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în zona a opta.

În cazul unui rezultat negativ, acestea pot ieși din carantină începând cu ziua a 10-a. Dacă nu se testează în ziua a8-a atunci rămân în carantină timp de 14 zile”, a transmis șeful DSU, Arafat.

De menționat este faptul că pe lângă România, țări precum Franța, SUA, Cehia, dar și Marea Britanie și-au închis granițele pentru cei care vin din Africa de Sud.

În acest context, Guvernul african și-a exprimat regretul pentru închiderea a numeroase frontiere pentru cetăţenii şi turiştii săi, afirmând că detectarea noii variante a coronavirusului, Omicron, datorată excelenţei echipelor ştiinţifice ale ţării, nu ar trebui să ducă la o astfel de „pedeapsă”.

„Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită”, transmite guvernul într-un comunicat, la două zile după anunţul privind această descoperire, potrivit Capital.