Actual

Alertă! Numărul copiilor cu „hepatită misterioasă” este în creștere

hepatită
Arhivă

DPA a informat că în Regatul Unit au fost identificate până în prezent peste 170 de cazuri de hepatită cu debut brusc la copii. Astfel, în data de 10 mai 2022, în Marea Britanie, au fost recenzate alte 13 cazuri, numărul total al acestora ajungând la 176.

Potrivit Agenţiei britanice pentru Securitate Sanitară (UKHSA), nu a fost înregistrat niciun deces.

Din numărul total de cazuri confirmate:

– în Anglia s-au înregistrat 128

– în Scoţia s-au înregistrat 26;

– în Ţara Galilor sunt 13,

– în Irlanda de Nord, sunt 9 cazuri, scrie agerpres.ro.

Începând din ianuarie 2022, autoritățile britanice din domeniul sanitar investighează în continuare cazurile de hepatită cu debut brusc la copiii cu vârsta sub 10 ani. Noua boală se instalează în principal la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani, simptomele inițiale constând în diaree şi greaţă, urmate de instalarea icterului.

De asemenea, UKHSA a precizat că se monitorizeaza și un număr mai mic de copii cu vârsta peste 10 ani.

Pentru cazurile identificate, înca nu au fost detectate virusurile obişnuite care cauzează hepatita (de la hepatita A la hepatita E), deși ancheta continuă să sugereze o asociere cu un adenovirus, detectat cel mai frecvent în mostrele analizate.

 Forma  „misterioasă” de hepatită la nivel Mondial

În România, la finele lunii aprilie 2022, a fost suspectați 3 copii ca având „hepatita misterioasă” – o fetiță de 5 ani, un copil de 8 luni si unul de 10 ani. Ulterior, pe 2 mai 2022, într-un comunicat, Ministerul Sănătății a infirmat suspiciunile:

„Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută ale unor copii de 10 ani, respectiv 8 luni au fost infirmate. Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că, în România, nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Tot până la sfârșitul lunii aprilie 2022, la nivel mondial, au fost înregsitrate în jur de 200 de cazuri, primele în Marea Britanie, dar între timp au fost confirmate și în Asia, Japonia, America și în Canada.

Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.