Lifestyle

Alexandru Arșinel rămâne, momentan, revoluționar, indiferent de cerința comisiei de la Guvern care spune că nu merită titlul

Alexandru Arșinel rămâne, momentan, revoluționar, indiferent de cerința comisiei de la Guvern care spune că nu merită titlul
Arhivă

Odată cu eventuala retragere a certificatului de revoluționar, Alexandru Arșinel va pierde mai multe beneficii: indemnizaţia de revoluţionar – 2.810 lei pe lună, scutiri de taxe şi impozite.

Însă celebrul actor Alexandru Arşinel se află la mâna instanței, care va decide dacă va rămâne sau nu fără certificatul de revoluționar, după ce o comisie guvernamentală a cerut retragerea actului.

Arșinel ar putea da înapoi peste 30.000 de lei

În plus, Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor (SSPR) ar putea să îi ceară să dea înapoi banii primiţi din 2015 până în prezent. Conform declaraţiei de avere, în 2021, Arşinel a încasat 33.720 de lei în baza certificatului de revoluţionar.

O comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor (SSPR) – instituţie din cadrul Guvernului României – a propus retragerea certificatului de revoluţionar actorului Alexandru Arşinel. Comisia a constatat că, la Revoluţie, Alexandru Arşinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor şi în Piaţa Universităţii ceea ce – spune comisia – „nu reprezintă obiective cu o importanţă deosebită care au aparţinut regimului totalitar”.

Curioasă schimbare cu privire la locație! La Piața Universității a fost Baricada din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, iar pe 22 au avut loc acolo alte evenimente sângeroase.

Motivele retragerii certificatului de revoluționar

„Se constată că domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul SSPR.

Actorul şi-a obţinut certificatul de revoluţionar şi în urma declaraţiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu şi Vasile Moraru. Aceștia au precizat că, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune şi la Palatul Telefoanelor.

Instanța va decide dacă va rămâne fără acest document

Comisia din cadrul SSPR constată că „nu există hotărâre definitivă de respingere, ia act că domnul Alexandru Arșinel se află în posesia Certificatului LRD -D nr.00263, motiv pentru care Comisia art.49 procedează la transmiterea prezentului proces-verbal împreună cu un referat către Serviciul Juridic în vederea promovării acțiunii în instanță de contencios administrativ pentru anulare Certificat.”.

Astfel, doar instanța va hotărî dacă actorul va rămâne sau nu cu titlul de revoluționar.

Ce spune Alexandru Arșinel

Alexandru Arșinel a susținut că a primit certificatul de revoluționar deoarece a fost primul care a vorbit de la balconul Radio. Conform Impact.ro, actorul a susținut că nu a văzut Revoluția la televizor, ci a fost prins in mijlocul evenimentelor. Arșinel a declarat că „a asigurat transportul de muniție la Palatul Telefoanelor și a asigurat securitatea Teatrului Constantin Tănase”.