Actual

Ion Iliescu riscă să aibă soarta lui Băsescu: statul vrea să-i ia drepturile de revoluționar. Gelu Voican își amintește

Ion Iliescu riscă să aibă soarta lui Băsescu: statul vrea să-i ia drepturile de revoluționar. Gelu Voican își amintește

Fostul președinte Ion Iliescu riscă să aibă soarta lui Traian Băsescu. Guvernul vrea să-i ridice certificatul de revoluționar și toate drepturile care i se cuvin pentru această calitate.

Ion Iliescu riscă să aibă soarta lui Băsescu: statul vrea să-i ia drepturile de revoluționar

Asociația 21 Decembrie 1989 pune gând rău fostului președinte al țării, făcând presiuni asupra „Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România”, structură subordonată Guvernului, ca să-i retragă titlul de Luptător pentru victoria Revoluției. Astfel, Secretariatului de stat privind titlul deținut de Ion Iliescu a votat în unanimitate retragerea acestui titlu și urmează să se adreseze instanței de contencios-administrativ, în vederea posibilității anulării acestuia, alături de toate avantajele pe care le incumbă.

Asociația 21 Decembrie 1989, condusă de Doru Mărieș, este cea care a formulat cererea de retragere a titlului lui Ion Iliescu, dovezile lor fiind CV-ul public al fostului șef de stat, alături de alte mărturii, conform cărora Ion Iliescu era membru de vază al Partidului Comunist Român.

Iliescu și Revoluția, misterul neelucidat

Gelu Voican Voiculescu, fost supervizor al procesului şi al execuţiei lui Nicolae Ceauşescu, a vorbit despre împrejurările în care l-a cunoscut pe generalul Victor Atanasie Stănculescu, dar și pe alte persoane importante din apropierea lui Ion Iliescu, care sunt astăzi obiectul controverselor care îl înconjoară pe fostul șef de stat.

„L-am cunoscut exact în seara de 22 decembrie. Atunci când am plecat de la Comitetul Central către Ministerul Apărării între numeroșii generali care erau acolo am comunicat cu generalul Stănculescu, care la intrarea MApN ne-a întâmpinat, iar generalul l-a salutat cu mâna la chipiu pe Ion Iliescu. S-a spus că acela e momentul în care i-a predat puterea lui Iliescu pe care ar fi preluat-o în jur de 1:30 când a dat comunicatul 39”, a declarat Gelu Voican Voiculescu.

Iliescu la Uniunea Scriitorilor

De asemenea, Gelu Voican Voiculescu și-a amintit că a auzit prima dată de Ion Iliescu în anul 1968, atunci când acesta a avut un discurs considerat „îndrăzneț” pentru acea perioadă.

„Auzisem de Ion Iliescu încă din 1968. Ion Iliescu a avut în Parlamentul de atunci (n.r. Marea Adunare Națională) o alocuțiune foarte îndrăzneață și am reținut atitudinea cu care a condamnat intervenția sovietică. Tot în 1968 a apărut la Uniunea Scriitorilor la o ședință deschisă ținută de Adrian Păunescu și eu mă aflam în sală fiind prieten cu Adrian, iar pe scenă a apărut Iliescu care a prezidat într-un fel ședința de UTC”, a spus Gelu Voican Voiculescu. El a mai declarat că atunci „Armata Română nu avea un serviciu secret propriu-zis, ci că era supravegheată de către Securitate”, spunea Gelu Voican Voiculescu, în anul 2019.

În prezent, se așteaptă decizia organelor juridice, bazate pe aceste fapte și mărturii. În cazul unei decizii favorabile pentru Asociația 21 Decembrie 1989, Ion Iliescu ar deveni al doilea președinte român, după Traian Băsescu, care ar fi condamnat de o instanță și și-ar pierde totalitatea drepturilor speciale de care beneficiează, din cauza trecutului politic personal.