Diverse

Alt scandal sexual. Fostul director al închisorii din Baia Mare și-a bătut subalterna fiindcă nu i-a cedat. Doi oameni reținuți

Alt scandal sexual. Fostul director al închisorii din Baia Mare și-a bătut subalterna fiindcă nu i-a cedat. Doi oameni reținuți
Infoactual

Atunci când oameni își fac propria lege se întâmplă ca în cazul pe care îl vom relata în cele ce urmează. Și nu este primul scandal de rezonanță națională într-un penitenciar românesc. Chiar marți, 22 noiembrie 2022, Infoactual a scris despre fosta angajată a unui penitenciar care a trăit o adevărată idilă cu un deținut, ceea ce a dus-o în cele din urmă chiar pe ea după gratii. Povestea poate fi citită aici.

Încă un scandal sexual. Fostul director al închisorii din Baia Mare și-a bătut subalterna fiindcă nu i-a cedat. Pe fir s-a băgat și psiholoaga

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Ștefan Chiș, a fost reținut, luni, de procurorii DNA Cluj într-un caz în care este acuzat că ar fi lovit o subordonată care a refuzat să aibă o legătură extraconjugală cu el.

Horia Ștefan Chiș este anchetat pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă și şantaj. El ar fi lovit-o pe femeie chiar în biroul său de director de închisoare. În același caz a fost reținut și psihologul penitenciarului, sub acuzația de șantaj.

Directorul Penitenciarului Baia Mare, Horia Chiş, a fost revocat din funcție în luna august a acestui an. Jurnaliștii de la Recorder.ro au publicat o înregistrare audio în care o angajată a Penitenciarului a fost amenințată și intimidată, aceasta fiind o probă importantă la dosar.

Totodată, potrivit informațiilor deținute de procurorii anticorupție, fostul director al Penitenciarului Baia Mare ar fi pretins favoruri sexuale din partea unei subordonate, ofițer de poliție. Pentru asta, s-ar fi prevalat de autoritatea pe care o avea asupra femeii, susțin anchetatorii.

”Pe fondul refuzului persoanei vătămate de a avea o relaţie extraprofesională cu inculpatul Chiş Horia Ştefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate în urma cărora au rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6-7 zile de îngrijiri medicale. Actele de violență s-ar fi produs chiar in biroul directorului”, au transmis procurorii DNA Cluj.

Cronologic, la sfârșitul lunii mai, ar fi constrâns-o pe subordonata agresată să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât femeia, cât și penitenciarul, ca instituție, vor avea de suferit.

Horia Chiş, Don Juan de ”Penitenciar”. Foto: Bihor Just

Se pare că managerul a făcut acest lucru ”pentru a evita eventualele consecințe ale gestului său, respectiv evitarea unei anchete disciplinare și destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială”, după cum au relatat procurorii, în motivația de caz.

Ulterior, la data de 7 iunie 2022, Horia Chiş ar fi amenințat-o pe polițistă că va face publice presupuse imagini compromițătoare pentru a-i distruge credibilitatea.

Culmea tupeului, în cazul dat este că acest director de penitenciar nu a fost singur în povestea halucinantă pe care o auzim din dezvălurile anchetatorilor. Se pare că fostul director al Penitenciarului Baia Mare ar fi fost susținut în demersurile sale de către Angela Carmen Kozma, psiholog în cadrul instituției. Aceasta este cercetată pentru șantaj.

Ambii, atât Chiș, cât și psihologul Kozma au fost reținuți de DNA și urmează să fie prezentați Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.