Actual

Anchetă a poliției la o mănăstire din Maramureș. O refugiată din Ucraina a fost abuzată sexual de un stareț

staret

Totul s-ar fi petrecut în data de 13-15 martie, la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, iar autorul ar fi fost chiar starețul lăcașului de cult, Agaton Oprișan. Femeia în vârstă de 22 ani care fugise din calea războiului era alături de copilul ei în vârstă de numai un an.

Anchetă a poliției la o mănăstire din Maramureș. O refugiată din Ucraina a fost abuzată sexual de un stareț

În decursul zilei de ieri, o tânără în vârstă de 22 de ani, din Ucraina, a anunțat Poliția despre faptul că ar fi fost agresată sexual, de starețul unei mănăstiri. Întâmplarea ar fi avut loc în perioada 13-15 martie, atunci când aceasta ar fi trebuit să primească ajutor din partea mănăstirii Petrova, acolo unde mai erau găzduiți alți 50 de refugiați.

Polițiștii au declanșat o anchetă sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, pentru a stabili împrejurările în care s-ar fi produs evenimentele.

„Polițiştii din municipiul Sighetu Marmației au fost sesizați prin plângere de către o femeie de 22 de ani din Ucraina cu privire la faptul că, în perioada 13-15 martie, în timp ce era cazată la o mănăstire din localitatea Petrova, ar fi fost agresată sexual de către un bărbat de 55 de ani”, a declarat Ionela Cozma, potrivit Agerpres.

La Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Petrova au fost primite zeci de refugiate, majoritatea însoțite de copii. Femeile și copiii au primit ajutor din partea preoților români, care le-au asigurat cazarea, masa, dar și școala și grădinița pentru cei mici.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, la jumătatea lunii martie, adică exact în perioada în care ar fi comis și abuzurile sexuale, părintele stareț protosinghel Agaton Oprișan se declara profund mișcat de soarta mamelor care au trecut granița pentru a-și salva copiii, în timp ce soții lor au rămas să apere țara.

Contactat de Gândul, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a precizat că s-a deschis o anchetă bisericească care se desfășoară în paralel cu ancheta Poliției.

„Am aflat si eu de această acuzație în dimineața acestei zile. Am luat imediat legătura cu purtătorul de cuvânt al episcopiei Maramureșului și am aflat că s-a deschis urgent o anchetă bisericească care se desfășoară în paralel cu cea efectuată de organele civile abilitate care au înregistrat plângerea depusă. Trebuie să așteptăm așadar rezultatele absolut necesarei anchete. Dacă acestea vor indica în mod indubitabil vinovăția clericului monah menționat, acesta va fi desigur judecat de forul bisericesc (consistoriu) și va fi sancționat prompt și adecvat. Fapta în sine, reală sau nu, rămâne una abominabilă. Nu putem acum decât spera că va fi infirmată de ancheta in desfășurare”, a declarat Vasile Bănescu pentru Gândul.

Conform anchetatorilor, la mănăstirea maramureșeană se află între 30 și 36 de refugiați, însă numărul variază de la o zi la alta.