International

Nefireasca dispariție în Ucraina a zeci de generali ruși. Explicațiile unor specialiști militari

front

De la începutul invaziei, pe 24 februarie, Rusia ar fi pierdut aproximativ 20.000 de oameni în Ucraina, și mai mulți comandanți și ofițeri de elită, ceea ce a atras atenția specialiștilor militari din Occident. Până în acest moment, cel puțin opt generali și mai mulți ofițeri de rang superior și-au pierdut viața pe teatrul de operațiuni din Ucraina. Specialiștii vin cu o explicație cu privire la motivul pentru care aceștia sunt atât de aproape de linia frontului.

Nefireasca dispariție în Ucraina a zeci de generali ruși. Explicațiile unor specialiști militari

Potrivit informațiilor Insider, o explicație a acestor reușite ar fi dată de interesul special al ucrainenilor de a elimina conducerea armatei militare rusești, experții militari considerând că Vladimir Putin i-a trimis pe front pentru a prelua controlul asupra operațiunilor care nu decurg conform planurilor.

Potrivit fostului șef al CIA, David Petraeus, moartea generalilor reprezintă o dovadă clară că dispozitivul de comandă al armatei ruse nu funcționează cum trebuie. De asemenea, având în vedere raportul numeric și tehnologic dintre cele două țări, țintirea ofițerilor superiori ar fi o bună modalitate de a crea panică printre soldați, și de asemenea de a transmite un mesaj propagandistic către inamici.

Analişti militari spun că Rusia a folosit canale deschise de comunicaţii care ar fi putut să ofere indicii despre localizarea anumitor ţinte.

Dacă s-ar confirma singura cifră de cinci generali ucişi, ar însemna că trupele lui Vladimir Putin ar fi pierdut mai mult de un sfert din generalii lor în mai puţin de o lună, întrucât diverşi analişti estimează numărul lor pe teren la aproximativ douăzeci.

Prin comparaţie, armata americană a pierdut doi generali în războiul din Coreea, care a durat trei ani. În Vietnam, ea a pierdut treisprezece în mai bine de 10 ani de angajament militar.

Lista ofițerilor ruși de grad înalt care au murit până acum pe frontul din Ucraina

Andrei Suhovețki
Generalul-maior Andrei Suhovețki a fost prima pierdere de rang înalt pentru armata rusă, fiind ucis de lunetiști.

Suhovețki a fost comandantul Diviziei a 7-a de Asalt Aerian și adjunct al comandantului Armatei 41 de infanterie. Moartea lui a fost anunțată pe rețele sociale de colegi ai săi.

Vitali Gherasimov
Generalul-major Vitali Gherasimov a fost al doilea comandant rus de rang înalt ucis, serviciile ucrainene de informații militare susținând că a fost împușcat în Harkov.

Ministerul ucrainean al Apărării spunea la vremea respectivă că informaţia a fost obţinută în urma interceptării unei conversaţii între doi ofiţeri din Serviciul Federal de Securitate (FSB) care vorbesc despre moartea lui Gherasimov şi se plângeau că nu mai pot comunica în mod securizat în interiorul Ucrainei.

Vitali Gherasimov participase la cel de-al doilea război cecen și la operațiunea militară rusă în Siria. Primise și o medalie „pentru revenirea Crimeei” la Rusia.

Andrei Kolesnikov
Moartea lui a fost anunțată printr-un tweet de armata ucraineană.

Kolesnikov provenea din districtul militar de est al Rusiei și a fost comandantul Armatei a 29-a.

A fost al treilea general rus de top ucis în Ucraina.

Oleg Mitiaev
A fost al patrulea general ucis în Ucraina, iar anunțul a fost făcut de Volodimir Zelenski, care nu i-a dat însă numele la vremea respectivă. Un consilier al ministrului de interne a spus însă pentru presa ucraineană că generalul-major Oleg Mitiaev a fost ucis de batalionul Azov, lângă Mariupol.

Trupele ucrainene l-au interceptat în urma unui apel și l-au omorât, anunța The New York Times.

Andrei Mordvicev
Generalul-locotenent rus Andrei Mordvicev era comandantul Armatei Generale a 8-a a Districtului Militar de Sud al Forțelor Armate și a murit într-un schimb de focuri, anunța pe Twitter Statul major al armatei ucrainene.

Se pare că generalul a fost ucis când forțele ucrainene au lovit un aerodrom din Ciornobaivka, lângă aeroportul Herson, care este folosit ca bază temporară rusă, declara Oleksii Arestovici, consilierul prezidențial ucrainean.

Kremlinul nu a confirmat moartea generalului.

Informațiile cu privire la moartea lui Mordvicev au fost controversate atunci,  deoarece cotidianul britanic The Times a transmis că el a fost fotografiat cu liderul cecen Ramzan Kadîrov după ce au apărut informațiile legate de lichidarea lui.

Iakov Rezanțev
În 25 martie, presa ucraineană a anunțat uciderea celui de-al șaptelea general al Moscovei de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina. Era vorba despre generalul-locotenent Iakov Reznațev care, la începutul războiului, ar fi declarat că invingerea Ucrainei este „o chestiune de ore”.

Iakov Reznațev se afla la comanda Armatei 49 Ruse care acționa în sudul Ucrainei.

Generalul Reznațev a fost omorât tot în zona aeroportului Ciornobaivka de lângă Herson, în urma unui atac al forțelor militare ale Kievului, a informat presa ucraineană, care l-a citat pe un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

„Conform datelor preliminare, postul înaintat de comandă al armatei 49 ruse din sud a fost distrus”, a precizat Oleksii Arestovici, consilierul prezidențial ucrainean.

Într-o înregistrare audio, făcută publică zilele trecute și despre care ucrainenii susțin că reprezintă interceptarea unei conversații între militarii ruși în Ucraina, se face referire la generalul Reznațev. Un militar rus amintește faptul că respectivul general le-a spus, la începutul invaziei, că înfrângerea Ucrainei ar fi „o chestiune de ore”.

Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, al 8-lea general rus ucis pe front. Generalul-maior a fost ucis săptămâna aceasta în Ucraina. Informația a apărut abia sâmbătă, când generalul a fost înmormântat la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării, iar anunțul a venit indirect, printr-un mesaj de condoleanțe transmis de municipalitate, guvernatorul Aleksandr Beglov participând la funeralii.

Vladimir Petrovici Frolov ar fi al optulea general pe care Rusia îl pierde în Ucraina.

Dmitri Safronov
Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis că locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigăzii 61 Infanterie a Forțelor Armate Ruse, a fost ucis în timpul luptelor în urma cărora forțele ucrainene au recucerit orașul Chuhuiv din regiunea Harkov.

Denis Glebov
În aceeași declarație prin care a anunțat moartea lui Safronov, Ministerul Apărării al Ucrainei anunța că locotenent-colonelul Denis Glebov, comandantul adjunct al Brigăzii 11 de Asalt Aerian, a fost și el ucis.

Presa rusă a raportat că Glebov a fost ucis în timp ce participa la o operațiune specială în Donbas și a fost decorat post-mortem cu Ordinul Curajului.

Konstantin Zizevski
Colonelul Konstantin Zizevski, comandantul Regimentului 247 de asalt aerian ar fi fost ucis în timpul unei operațiuni militare pentru „a proteja Republicile Populare Donețk și Lugansk”.

Moartea sa a fost confirmată într-o postare pe Instagram de Mihail Vedernikov, guvernatorul Regiunii Pskov.

Iuri Agarkov
Locotenentul colonelului Iuri Agarkov, comandatul rus al regimentului regiunii Volgograd, a murit alături de Konstantin Zizevski, potrivit aceleiași postări pe Instagram a lui Mihail Vedernikov, guvernatorul regiunii Pskov.

Agarkov a fost șef de stat major al Brigăzii 56 de asalt aerian și a comandat un regiment de artilerie.

Andrei Zaharov
Ucraina a susținut că l-a ucis pe colonelul Andrei Zaharov într-o ambuscadă asupra unei coloane de blindate rusești într-o suburbie a Kievului, potrivit The Guardian.

Au apărut imagini din dronă ale luptei, iar presa ucraineană a susținut că Zaharov, comandantul regimentului, a fost ucis.

Presa ucraineană menționa că în confruntările cu forțele ucrainene în zona menționată, grupurile tactice de nivel batalion ale regimentelor ruse de tancuri 6 și 239 au suferit pierderi grele și s-au retras pe poziții defensive.

Serghei Poroknia
Colonelul Serghei Poroknia, comandantul Brigăzii a 12-a din Rusia, cu sediul la Ufa, a fost ucis în Ucraina, anunțul fiind făcut de postul rusesc KP-Ufa care transmitea că ofițerul a fost ucis în timpul unei „operațiuni speciale” în Ucraina.

Informația a fost confirmată pe rețelele sociale de unii dintre colegii săi militari ruși.

Serghei Suharev
Colonelul Serghei Suharev, din Regimentul 331 de parașutiști din Kostroma, și adjunctul său, maiorul Serghei Krîlov, au fost uciși în luptă în Ucraina, anunța televiziunea de stat din Rusia.

Regimentul lui Suharev a luptat contra ucrainenilor în zona orașului Ilovaisk din Donbas în 2014, a declarat Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională (Stratcom) al Ucrainei într-un comunicat, citat de The Independent.

Jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko a spus că Suharev a fost „responsabil pentru masacrul Ilovaisk din 2014”.

Aleksei Șarov
Colonelul Aleksei Șarov ar fi fost ucis de forțele ucrainene în timpul asediului asupra orașului Mariupol.

Șarov a fost comandantul Brigăzii marine 810 a armatei ruse.

Moartea lui a fost anunțată e purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serghei Bratciuk, într-o postare pe Telegram și de mai multe instituții de știri ucrainene.

Dmitri Dormidontov
Locotenent-colonelul Dmitri Pavlovici Dormidontov, comandantul unei divizii de artilerie de rachete, a fost ucis într-o explozie.

Potrivit unui raport comunicat în regiunea Tatarstan, în acel atac au fost omorâți trei ofițeri: un comandant de divizie, un comandant de batalion și un pilot.

Igor Jarov
Locotenent-colonelul Igor Jarov, șeful de stat major al unui regiment rus, a fost ucis în Ucraina, anunța presa din Rusia. El a fost decorat post-mortem cu Ordinul Curajului.

Denis Kurilo
Colonelul Denis Kurilo a fost „lichidat” alături de peste 1.500 de soldați în timpul luptei de lângă Harkov, a anunțat armata ucraineană.

„În luptele de lângă Harkov, Brigada 200 de infanterie motorizată a inamicului a pierdut două grupuri tactice la nivel de batalio și pe însuși comandantul brigăzii, colonelul Denis Kurilo. Numai Brigada 200 a pierdut peste 1.500 de militari”, a precizat armata ucraineană.

Kurilo și ceilalți soldați făceau parte din Brigada 200 de infanterie motorizată, cu sediul în Pecenga.

Anton Kuprin
Comandantul crucișătorului Moskva, Anton Kuprin, a murit după ce nava de război a fost scufundată de rachete ucrainene, a spus Ucraina.

Kuprin „a murit în timpul unei explozii și a incendiilor la bordul fostei nave amiral a flotei Mării Negre a Federației Ruse”, a declarat Anton Gherașenko, consilier al Ministerului de Interne de la Kiev.

Oficiali americani au confirmat că rachetele ucrainene au lovit nava rusă și au ucis marinari de la bord, numărul exact al lor nefiind încă precizat.

Denis Mejuev
Locotenent-colonelul Denis Mejuev, comandantul Brigăzii Motorizate Sevastopol a murit în Ucraina, potrivit informațiilor publicate de presa din Ucraina săptămâna aceasta.

Deși moartea sa nu a fost confirmată de Kremlin, mai mulți utilizatori ai rețelelor sociale, inclusiv un poet și compozitor rus, au postat mesaje de doliu pentru moartea lui Mejuev.

Potrivit calculelor făcute de presă la momentul respectiv, ar fi cel de-al 40-lea ofițer de rang înalt care murit în cele 50 de zile de la declanșarea invaziei rusești.

Magomed Tuşaev
Generalul Magomed Tușaev a fost ucis lângă Hostomel, după ce un convoi de 56 de tancuri cecene a fost distrus.

El era comandantul celei de-a 141-a brigăzi din Garda Națională și a fost acuzat că a condus o serie de epurări homofobe în Cecenia.

Un alt comandant despre care sunt informații că ar fi fost ucis în război este Vladimir Zonga, care a condus Batalionul Sparta, un grup militant pro-rus care operează în Republica Populară Donețk și care are sprijinul Kremlinului.

Vladimir Zonga ar fi fost împușcat mort în Volnovaka.