International

Violența sexuală a soldaților ruși în Ucraina, subiect de anchetă internațională a ONU. Vinovații trebuie să plătească

onu

În ultima perioadă, tot mai multe informații au apărut în spațiul public cu privire la violuri și violențe sexuale asupra civililor din Ucraina. Organizația Națiunilor Unite solicită o investigație independentă, pentru a fi trași la răspundere cei care comit astfel de fapte.

„Combinaţia dintre strămutarea în masă cu o prezenţă numeroasă de recruţi şi mercenari şi brutalitatea folosită împotriva civililor ucraineni stârnesc motive de profundă îngrijorare”, afirmă Sima Bahous, directoarea executivă  a Națiunilor Unite pentru Femei!

Războiul declanșat în Ucraina a îngrozit opinia publică internațională prin prisma brutalității și a violenței pe care o resimt civilii în fiecare zi. Potrivit ultimelor informații și a rapoartelor primite, se pare că soldații ruși au comis mai multe violuri, inclusiv asupra unor minori:

„Auzim tot mai des despre viol şi violenţă sexuală. Aceste acuzaţii trebuie investigate independent, pentru a ne asigura că se va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere”, a declarat Sima Bahous, directoarea executivă a Naţiunilor Unite pentru Femei, în timpul unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Agerpres.

Liudmila Denisova, Comisarului Parlamentului Ucrainean pentru drepturile omului a solicitat Națiunilor Unite să investigheze faptele de brutalitate comise pe teritoriul ucrainean:

„Combinaţia dintre strămutarea în masă cu o prezenţă numeroasă de recruţi şi mercenari şi brutalitatea folosită împotriva civililor ucraineni stârnesc motive de profundă îngrijorare”, a spus ea.

Un alt semnal de alarmă a fost adus în discuție și de către Oleksander Vilkul, șeful administraţiei militare a oraşului Krîvîi Rih care a raportat la rândul său că mai multe femei ucrainence au fost violate, precizând că printre victimele din regiunea Herson se numără o tânără de 16 ani gravidă şi o femeie de 78 de ani.

Grupuri pentru apărarea drepturilor omului, printre care Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty International, au acuzat la rândul lor armata rusă de crime de de război, precum execuţii şi jafuri în Ucraina.