Diverse

Ancheta Recorder, o fentă a procurorilor? O investigație arată cum DNA pune tunurile pe presa românească

Ancheta Recorder, o fentă a procurorilor? O investigație arată cum DNA pune tunurile pe presa românească

Recorder, un site cu anchete jurnalistice foarte popular, susținut din donații – după cum declară reprezentanții publicației, acuză o mare parte a presei tv pentru practici imorale, în opinia lor. Jurnaliștii Recorder enumeră câteva entități media care au încheiat contracte de publicitate cu cele mai mari partide din România, deși aceleași partide au contractat mai toate televiziunile și publicațiile mari. Recunosc că nu este nimic ilegal în practica de natură comercială, însă reclamă că societatea nu e informată despre cum cheltuiesc partidele bani publici.

DNA spânzură câinele de pază al democrației? „Ancheta Recorder, o fentă a procurorilor”

Mass-media românească se împarte astăzi între presa de dreapta și cea de stânga, semnalează jurnalistul clujean Liviu Alexa.

Pe scurt, Recorder a publicat un material amplu care se rezumă la o singură dezvăluire: partidele cumpără spațiu publicitar. Vedeta reportajului este, fără îndoială, PSD. PNL și USR, sau alte partide mai mici, nu beneficiază aproape deloc sau chiar deloc de atenția Recorder.

Jurnaliștii publicației menționate forțează nota și susțin că acesta contracte sunt un indicator al faptului că angajamentele respective între partid și societate juridică înduplecă oamenii de presă în a-i trata pe politicieni cu mânuși. Un scenariu populsit, menit să  păteze moralitatea unor consacrați ai presei românești, precum Victor Ciutacu și Bogdan Chirieac.

În acest sens, jurnalistul Liviu Alexa subliniază în articolul său că Recorder este un ONG, cu milioane de euro strânși de la donatori fără chip, ceea ce intră în conflict cu transparența pe care Recorder o promitea și pe care o transformă în acuzație la adresa televiziunilor România Tv, B1, Digi 24…

Dezvăluiri: „În spatele Recorder se află un ambasador comunist, garantat de Predoiu de la SIE”

În aceeași notă a transparenței, publicația Newsweek titrează: „Jurnaliștii publicației omonime (n. Recorder) omit să spună cine se află de fapt în spatele proiectului lor de investigații video. În realitate, după cum scrie într-un colț mic al secțiunii “Despre noi”, brandul Recorder este deținut de o firmă obscură cu denumire bizară – Harfa Online Publishing SRL.

Aproape jumătate din acțiuni, mai precis 49,5%, erau deținute de Dragoș Vîlcu Management SRL. La rândul său, această firmă era deținută de producătorul de filme cu același nume și de tatăl lui, Gheorghe Vîlcu, fost ambasador al României, astăzi pensionar – Un ambasador comunist, garantat de Predoiu de la SIE”.

Jurnalistul Liviu Alexa continuă dezvăluirile în acest caz și susține că Recorder a primit „servit” acest reportaj de la DNA. De la procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan.

„Dar de unde avea Victor Ilie (n. jurnalist Recorder) «docomentele» despre Rid Zone, firma în spatele căreia se află Sebastian Ghiță și prin care se operează România TV? Eheee, va spune je: domnul jurnalist Victor Ilie e mare prieten cu Veverița, adică cu doamna procuror DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan. Nu știu dacă îi duce mufa la USB, dar știu sigur că sunt foarte buni prieteni, mi-a spus o sursă mai mult decât informată din SRI. Căci doamna Veverița este acoperită SRI și cea care a «constituit» dosarul Tel Drum ce îl vizează pe Liviu Dragnea”, a scris Liviu Alexa.

Potrivit spuselor sale, ancheta Recorder ar fi bazată pe informații obținute din astfel de surse, de la DNA sau de la SRI. Sorina Matei a făcut și ea dezvăluiri, în trecut, vizavi de acest aspect.

“Misterul Veverita a fost, finally, dezlegat. Nu intelegeam cum de a picat toate concursurile posibile si imposibile, in toate institutiile vietii, cum era demult agitatie ca n-a intrat in CSM si cum a ajuns cu forta practic la DNA, dupa mai multe ture picate sau neprezentare si, peste asta, procuror total neexperimentat pe o speta importanta si grea, asa cum se vede din instrumentare. Eh, raspunsul e bineinteles la SRI. La fostul juridic.

Iar acum mi-a rasarit o alta intrebare: pana la urma cati oameni din SRI impun/aduc procurori in DNA? Ca eu deja am auzit cu nume si prenume deja de 3 oameni din SRI care aduc procurori in DNA. Culmea, e ca aduc si numai catastrofe. Normal pentru ei. De la Negulescu, la Matei Adrian George pana la Veverita vietii”, zicea Sorina Matei intr-o postare pe Facebook.

„Iar «Veverița» (n. procuroarea Lăncrăjan) avea documentele despre Rid Zone și PSD în urmă unei descinderi făcute de DNA la sediul societății și la RTV. Păi, așa investigații aș ști și eu să fac, dacă aș primi «servite» de la DNA sau SRI!”, a mai spus Liviu Alexa.

Când a început ancheta DNA și de ce a apărut acum pe firmament această anchetă a Recorder? Aflăm din Libertatea, care s-a angajat și ea în luptă. E fără dubii că oameni din DNA au revenit la vechile practici, de a se folosi de o rețea de jurnaliști în anchetele pe care le au prin fișete.

„Dosarul DNA datează din 2019. Pe 30 august 2022, procurorii au cerut PSD să predea până vineri, 16 septembrie, contractele, facturile, ordinele de plată cu mai multe firme controlate de omul de afaceri din spatele postului România TV, Sebastian Ghiță”, a scris ieri Libertatea.
Investigația clujeanului este însă mult mai amplă și poate fi lecturată AICI.