Social

Arahide, brânză, biscuiți, condimente – sunt sau nu bune pentru stomac și intestine? Cercetătorii explică

Arahide, brânză, biscuiți, condimente – sunt sau nu bune pentru stomac și intestine? Cercetătorii explică
alegesanatos.ro/ doc.ro

Potrivit a două studii separate de la Universitatea Penn State din SUA,  o mână de arahide și câteva vârfuri de ierburi și mirodenii ar putea să-ți dea intestinului un impuls sănătos.

În stomacul și intestinele umane trăiesc trilioane de microorganism individuale, cuprinzând sute până la mii de specii de bacterii,viruși și ciuperci.  Toate acestea, în mod colectiv, sunt cunoscute ca microbiomul intestinal și importanța lor este atât de mare pentru sănătatea noastră, încât oamenii de știință îl consideră un organ de susținere.

Factorii care influențează structura intestinului unei persoane

Exercițiile fizice, dieta și medicamentele sunt doar câțiva dintre factorii care pot influența structura intestinului unei persoane, ceea ce înseamnă că, comunitatea intestinală a fiecărui individ, este unică.

Prin urmare, dacă microbiomul intestinal nu este hrănit și hrănit corespunzător, microbii dăunători pot prolifera, în timp ce cei simbiotici au mai multe probleme cu sarcini precum gestionarea sistemului imunitar și distrugerea alimentelor.

La ora actuală, cercetătorii încă încearcă să-și dea seama ce caracteristici marchează cele mai sănătoase comunități intestinale, dar pe măsură ce cercetarea progresează, încep să ajungă la o serie de concluzii.

Cercetătorul în nutriție Penny M. Kris-Etherton a explicat: „Cercetările au arătat că oamenii care au o mulțime de microbi diferiți au o sănătate mai bună și o dietă mai bună decât cei care nu au o mare diversitate bacteriană”.

Kris-Etherton și colegii ei de la Penn State sunt printre primii care au studiat efectul ierburilor și condimentelor asupra compoziției intestinului uman.

Studiul a fost efectuat pe 54 de persoane

La acest studiu (un experiment randomizat de hrănire controlată de patru săptămâni) au luat parte 54 de adulți cu risc de boli cardiovasculare.

Pe parcursul procesului, toată lumea a respectat același meniu general, care a fost conceput pentru a reflecta dieta medie americană. Unii participanți au fost rugați să adauge 0,5 grame (aproximativ 0,2 uncii) de condimente la mesele lor, în timp ce altora li sa cerut să adauge 3,3 grame sau 6,6 grame.

Amestecul de condimente a inclus:

  • scorțișoară,
  • ghimbir,
  • chimen,
  • turmeric,
  • rozmarin,
  • oregano,
  • busuioc,
  • cimbru.

De asemenea, unui grup de control i s-a cerut să nu pună niciunul dintre aceste condimente în mâncare.

Probele de fecale prelevate înainte și după experiment arată că dietele cu mai multe condimente tind să aibă o diversitate bacteriană mai mare.

KrisEtherton a spus:

  • „Este un lucru atât de simplu pe care oamenii îl pot face”.
  • „Dieta americană medie este departe de a fi ideală, așa că, cred că toată lumea ar putea beneficia prin adăugarea de ierburi și condimente. Este, de asemenea, o modalitate de a reduce sodiul în dieta ta, dar de a aromatizarea alimentelor într-un mod care le face să fie gustoase și, de fapt, delicioase!”

Ierburile și mirodeniile sunt un prebiotic natural

Prin urmare, noile descoperiri sugerează că ierburile și mirodeniile sunt un prebiotic natural care hrănește bacteriile sănătoase din intestinul uman.

În cadrul acestui celui mai nou studiu, amestecul de condimente a fost ușor diferit și a fost încorporat direct în mesele zilnice ale participanților.

Persoanele care au mâncat mese cu cantități medii și mari de condimente, echivalent cu aproximativ 3/4 linguriță pe zi și aproximativ 1 1/2 linguriță pe zi, au arătat o abundență mai mare de bacterii intestinale numite Ruminococcaceae, care se găsesc, în general, în număr mai mare la adulții umani mai sănătoși, deși rolul său exact în intestin este incert.

Potrivit studiului (publicat în The Journal Nutrition), persoanele care au mâncat condimente au arătat, de asemenea, un număr mai mic de molecule proinflamatorii în intestin, indicând un posibil efect antiinflamator.

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla exact ce condimente afectează microbii intestinali și de ce.

Efectul alunelor asupra microbiotei

Recent, un studiu controlat randomizat, tot de la Penn State, a investigat efectul alunelor asupra microbiotei pentru prima dată.

Acest studiu s-a desfășurat pe parcursul a șase săptămâni și a inclus 50 de adulți cu aceeași dietă zilnică.

La sfârșitul fiecărei zile, după cină, dar înainte de culcare, participanții au mâncat fie 28 de grame de arahide prăjite uscate, nesărate, fie au mâncat o mică mostră de brânză și biscuiți, constatându-se următoarele:

La cei care a gustat nuci, la fel ca și condimentele din studiul anterior, bacteriile Ruminococcaceae au fost semnificativ mai abundente în intestinul participanților la sfârșitul studiului, publicat în Clinical Nutrition, scrie sciencealert.com.