Categories: Lifestyle

Arheologii au descoperit ceva inedit când se săpa la o șosea din vestul țării. Despre ce este vorba

După ce mai mulți muncitori au lucrat la Șoseaua Simeria-Geoagiu, care se află în construcție de un an, s-a făcut o descoperire istorică în România, arheologii găsind ceva inedit la Măgura Uroiului din județul Hunedoara.

În prezent, șoseaua Simeria-Geoagiu se află în şantier, iar lucrătorii de aici lucrează zilnic pentru a termina. Sub drum, însă, arheologii au descoperit, recent, ceva inedit.

Ce evidențiază desoperirile arheologilor la Măgura Uroiului

Descoperirile făcute de arheologi, recent, la Măgura Uroiului dezvăluie însemnătatea pe care aşezarea daco-romană, care în antichitate se întindea pe malurile Mureşului, o avea pentru regiunea de la poalele Munţilor Metaliferi. Aici, în trecut, trăia o comunitate de pietrari, care a prosperat odată cu exploatarea carierelor de piatră vulcanică.

Este unul dintre cele mai importante situri istorice din judeţul Hunedoara, însă destul de puţin promovat, deși se dorește să fie pus în evidenţă prin înfiinţarea unui parc arheologic. Situl de la Măgura Uroiului, aflat lângă Simeria, a fost locuit încă de acum 6.000 de ani, iar acum poate deveni una dintre cele mai importante atracţii turistice.

De curând, în timpul lucrărilor de modernizare care se fac la șoseaua Uroi (Simeria) – Geoagiu (DJ 107 A), aflată în şantier din vara anului 2021, au fost scoase în evidență sub Măgura Uroiului rămășițele unei șosele antice și a unei necropole romane de incineraţie.

Prin urmare, în mai multe locuri dintre localitățile de pe Culoarul Mureş – Nord, aflate la o distanţă de 20 de kilometri, au avut loc descărcări făcute de arheologi, în urma cărora oamenii de ştiinţă au dezvăluit vestigiile din cele mai vechi epoci în care valea Mureşului a fost locuită de cetățeni.

Ce au mai descoperit specialiștii

Potrivit sursei citate, sub drumul Măgura Uroiului a fost descoperită de către arheologi o secțiune bine conservată din drumul roman care trecea, în trecut, prin Simeria, traversa apoi Mureșul pe la Uroi și urma malul drept al râului spre Geoagiu.

În Antichitate, pe acest drum funcționa foarte bine un castru roman, la Cigmău, dar și faimoasele băi termale de la Germisara.

Totodată, lângă secțiunea respectivă de drum, arheologii au descoperit și rămășițele unui cimitir roman, se arată și într-un fotoreportaj al spynews.ro.

Cercetările de pe marginea drumului județean vor continua până la sfârșitul acestei veri, conform celor precizate de arheologi. Iar după finalizarea acestora, cele două situri vor urma să fie conservate, prin acoperire cu pământ, a menționat administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram.

Beatrise Braha

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

18 ore ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

20 de ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

22 de ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

o zi ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

o zi ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

o zi ago

Parteneri

This website uses cookies.